Tradiţii şi obiceiuri

Traditiile si obiceiurile din zona de Nord-Est a Romaniei (Moldova) sunt unele dintre cele mai frumoase si emotionante obiceiuri cu care se mandreste tara noastra.

Datinile respectate cu sfintenie la Craciun, Paste, Anul Nou, Martisor, nunta ori la oricare eveniment important de peste an reprezinta mostenirile lasate de stramosii nostri spre a fi transmise din generatie in generatie. Moldova este una dintre putinele regiuni din Romania care se mai poate lauda in secolul XXI cu pastrarea si perpetuarea valorilor traditionale.

Traditii si obiceiuri de Martisor

Martisorul este o sarbatoare care poarta amprenta romaneasca. In regiunile din nord-estul Romaniei se mai numeste si Mart sau Marte . Data de 1 martie, ziua de Martisor, marcheaza pe aceste meleaguri si inceputul Zilelor Babei Dochia (Babele), fiecare cu cate o insemnatate.

Daca in multe zone ale tarii baietii sunt cei care daruiesc martisorul, in unele zone din Moldova obiceiul este inversat – fetele sunt cele care daruiesc simbolul primaverii baietilor.

Traditii si obiceiuri de Paste

Un element central al traditiilor de Paste la moldoveni il constituie pasca. Aceeasta este facuta cu multa sfintenie de gospodinele care se pregatesc in prealabil printr-un ritual de curatire si rugaciune. Ea este preparata numai cu ingrediente alese si “curate”. Pasca se sfinteste la biserica, in noaptea de Inviere – la care participa toti satenii – si este mancata prima la trezire, in loc de anafura sau Paste.

Spre deosebire de alte zone unde la miezul noptii se canta doar traditionalul “Hristos a inviat”, care marcheaza Invierea Mantuitorului, in Moldova momentul este insemnat si cu impuscaturi sau pocnituri. Acestea au rolul de a alunga spiritele rele.

Fetele nemaritate se duc in noaptea de Inviere la biserica si spala clopotnita cu apa curata, iar in dimineata Pastelui se spala cu ea pe fata pentru a fi pe placul baietilor neinsurati din sat. Conform traditiei, feciorii care nutresc sentimente pentru fete nemaritate trebuie sa mearga la casele lor si sa le daruiasca cate un ou rosu.

Incondeierea si inrosirea oualor sunt alte ritualuri nelipsite din regiunile moldovenesti, iar bucatele traditionale din miel si cozonacii traditionali iesiti din mainile pricepute ale gospodinelor umplu masa pana la refuz..

Traditii si obiceiuri de Craciun si Anul Nou

Sarbatoarea Craciunului este praznicul incununat cu cele mai multe traditii si rituri populare. Pentru satenii locului nu exista Craciun fara post – care incepe odata cu Lasarea Secului – , colinde ori bucate traditionale din porc (toba, caltabosi, carnati, piftie, sarmalute, poale-n brau, dar si placinte moldovenesti sau cozonac ). In ziua de Craciun, mesele satenilor trebuie sa fie pline cu preparate traditionale pe care gospodinele le pregatesc cu mare sfintenie si harnicie in Ajun.

Si in Moldova se respecta datina impodobirii bradului. Unele gospodine inca mai apeleaza la un obicei stravechi – ornatul casei cu plante – busuioc, ochise, minta create, maghiran, bumbisor (purtatoare de noroc si mentionate frecdvent in colindele lor)..

Aici, colindatul este una dintre traditiile cu care localnicii se mandresc cel mai mult. Freamatul pregatirilor pentru urat incepe cu multe saptamani inaintea Ajunului cand tinerii se aduna laolalta si incep sa puna la cale tot ritualul strabun. Exista o planificare in detaliu a numarului de colinde si colindatori, a alegerii lor, dar si a pregatirii costumelor populare. Se stabileste dinainte traseul pe care-l vor parcurge, astfel incat nicio casa sa nu ramana necolindata. Urarile si vestirea Nasterii Domnului sunt rasplatite de sateni cu nuci, colaci sau mere.

Traditia spune ca in Ajunul Craciunului nu se da gunoiul afara din casa si nici nu se imprumuta lucruri. Fetele nemaritate au sansa sa isi vada ursitii in vis daca pun noaptea la fereastra bucatele mici din toate bunatatile pregatite pentru sarbatoare.

Principala traditie la trecerea dintre ani revine tinerilor si copiilor. Acestia sunt responsabili cu vestirea Anului Nou printr-o multime de jocuri si colinde specifice zonei: jocul caprei, ursului sau caiusului.

Traditii si obiceiuri de nunta

Unul dintre obiceiurile stravechi de nunta, care se mai practica si astazi in multe zone ale Moldovei, este “chemarea la nunta”. Traditia spune ca in ziua nuntii, familiile mirilor – in frunte cu acestia – merg din poarta in poarta, cu tuica sau vin, sa cheme satenii la festin.

Un alt obicei specific zonei este legat de alegerea nasilor. In traditia moldoveneasca, mirii au mai multe perechi de nasi. In functie de pozitia sociala pe care o au in comunitate acestia isi pot alege pana la 15-20 de perechi care sa-i cunune.

Printre alte traditii autentice se mai numara si jucatul gainii, impodobitul bradului sau dusul miresei la apa.

Newsletter

Loading...Loading...