Specificul locului

Regiunea Nord-Est a Romaniei, parte a Moldovei istorice, cuprinde judetele Botosani, Suceava, Iasi, Vaslui, Neamt si Bacau. Complexitatea locului este data de imbinarea perfecta intre traditie, istorie si religie, melegurile moldovene fiind cunoscute in special pentru manastirile si bisericile de o frumusete rara. Vinul nobil al Cotnarilor, povestile cu talc depanate la Hanul Ancutei, albastrul de Voronet, bojdeuca lui Creanga, teiul lui Eminescu si ruinele vechilor cetati reprezinta cea mai autentica incursiune in trecutul si prezentul Romaniei.

Regiunea Nord-Est este o zona ideala pentru turistii care vor sa se refugieze intr-un mediu natural, extrem de variat. Obisnuiti cu numarul mare de turisti, gazdele isi primesc vizitatorii cu ospitalitatea caracteristica moldovenilor, cu bucate alese, gatite ca la mama acasa. In aceasta parte a Moldovei, turismul se pliaza pe nevoile fiecaruia, fie ca e vorba de turism religios si rural, fie ca e vorba de ecoturism, turism etnografic sau balnear.

Judetul Suceava

Zona Sucevei sau tara lui Stefan cel Mare este recunoscuta pentru manastirile semete presarate strategic in eterna Bucovina, dar si pentru spiritul medieval ce dainuie la Cetatea de Scaun.

Specificul Bucovinei este dat de turismul ecumenic, mult mai pregnant decat in alte zone din tara. Doar aici, vizitatorii vor putea admira albastrul unic de Voronet, rosul de Humor, galbenul de Moldovita sau verdele de Sucevita.

Traditiile specifice zonei Bucovinei atrag an de an zeci de mii de turisti din tara si din strainatate. Niciunde in alta parte inchistritul oului, “giucatul” Caprei sau croitul bunditelor nu este mai fascinant decat in Bucovina.

Iubitorii plimbarilor in natura vor descoperi in zona Sucevei cele mai frumoase privelisti din tara: munti cu schituri ascunse (Rarau), dealuri cu iz antic (Dealul Cetatii) si paduri seculare.

Daca la toate acestea se adauga ospitalitatea bucovinenilor si masa specifica zonei, cu bors, parjoale, racituri si o poala-n brau, e clar de ce majoritatea turistilor aleg sa se intoarca de fiecare data in tinutul manastirilor.

Judetul Iasi

Iasul, Capitala Moldovei, este recunoscut pentru izul literar pe care il pastreaza in inima orasului. In ce alt oras ar putea gasi cineva o bojdeuca mai faimoasa decat cea a lui Creanga sau un tei mai falnic decat cel al lui Eminescu? Nu degeaba Iasul gazduieste unul dintre cele mai mari centre culturale si universitare din Romania.

Odata ajunsi la Iasi, turistii intra intr-un oras al artelor: palate vechi, cu arhitectura neogotica si ornamente baroce, manastiri cu arhitecturi ecleziastice si cladiri incarcate de istorie, inconjurate de verdeata parcurilor.

Fiind situat in regiunea Nord-Est, Iasul se poate mandri cu locurile de pelerinaj unice in Romania si in Europa. Numai Catedrala Mitropolitana atrage anual zeci de mii de turisti dornici sa se reculeaga la racla cu moastele Preacuvioasei Parascheva.

Specific Iasului este si vinul nobil de Cotnari, mostenit de veacuri, inca de pe vremea dacilor.

Judetul Vaslui

Judetul Vaslui, rareori amintit ca destinatie turistica, abunda in locuri pitoresti, cu podgorii si livezi de pomi fructiferi. Unicitatea locului este data de rezervatiile naturale, cu arbori seculari, de ruinele vechilor cetati geto-dacice si de locurile ce pastreaza vie istoria antica a neamului romanesc. La toate acestea, se adauga bisericile de lemn, manastirile in stil baroc si muzeele satesti.

Judetul Botosani

Judetul Botosani este faimos pentru casele memoriale ale unora dintre cele mai mari personalitati din Romania. Turistii vin aici pentru a vizita casa lui Mihai Eminescu si pentru a-si trage sufletul pe malul lacului ce l-a inspirirat pe marele poet sa-si scrie versurile. Ceva mai incolo, muzica clasica pare ca rasuna si azi din casa lui George Enescu. De altfel, judetul Botosani este faimos pentru multitudinea de edificii culturale.

Judetul Neamt

Judetul Neamt este un remarcabil punct de atractie turistica. Pastrand nealterat spiritul din cartile cu amintiri, casa memoriala “Ion Creanga” ii atrage pe turisti si-i introduce in fascinanta lume a satului humulestean. Numeroasele biserici si manastiri de pe Valea Bistritei, foarte valoroase din punct de vedere spiritual, pastreaza inca aerul targurilor de altadata. De cealalta parte, intortocheatele Chei ale Bicazului si Masivul Ceahlau ii certifica Neamtului supranumele “Perla Moldovei”.

Judetul Bacau

Judetul Bacau, incarcat de simbolismul lui Bacovia, isi imbie turistii cu sute de biserici si manastiri situate atat in orasul Bacau, cat si in imprejurimi. Ruinele vechilor cetati, urmele asezarilor dacice si muzeele etnografice atesta importanta acestui tinut in ansamblul tarii. Daca asta nu-i convinge pe turisti sa viziteze superba zona, atunci cu siguranta lacurile, rezervatiile naturale si statiunile balneare o vor face.

Newsletter

Loading...Loading...