Parcuri naţionale

Parcurile nationale din regiunea de Nord-Est a Romaniei sunt teritorii protejate de lege care cuprind ecosisteme naturale, adica zone din natura in care omul nu a intervenit in niciun fel. Zona Moldovei se poate mandri cu cateva comori naturale care ofera experiente unice vizitatorilor – Parcul National Ceahlau, Calimani, Vanatori Neamt, Cheile Bicaz-Hasmas sau Gradina Botanica din Iasi.

Mediul natural, fauna si flora acestor arii protejate sunt puse la dispozitia vizitatorilor prin statiuni si amplasari turistice special amenajate pentru admirarea peisajelor si pentru recreere.

Parcul National Ceahlau

Situata in inima masivului Ceahlau si fondata in 1971, rezervatia se intinde pe o suprafata de 7.742,5 ha. Pe teritoriul parcului se gasesc numeroase specii florale si faunistice intrate sub protectia legii.

Fiind localizat in grupa centrala a Carpatilor Orientali, traseul catre parcul Ceahlau se face pe drumuri transcarpatice, iar principalele zone de acces sunt localitatile Durau, Tasca, Bicazu Ardelean, Secu sau Izvoru Alb.

Atractiile turistice care nu trebuie ratate de vizitatori sunt rezervatiile stiintifice Polita cu Crini si Ocolasul Mare, dar si momumentele naturii Avenul Mare sau Cascada Duruitoarea.

Parcul National Calimani

Parcul national din Muntii Calimani este una dintre atractiile principale ale Moldovei, deoarece cuprinde unicul si cel mai impresionant crater vulcanic din Romania (cu un diametru de 10 km).

Parcul Calimani are o suprafata impresionanta de 24.041 ha, acoperind aproape in intregime suprafata muntilor pe care este situate si inglobeaza o multime de ecosisteme naturale unice cu specii pe cale de disparitie.

Accesul se face prin mai multe zone si localitati care au deschidere catre Muntii Calimani – Rastolita, Lunca Bradului, Vatra Dornei, Colibita etc.

Cele mai importante si impresionante obiective turistice ale zonei sunt rezervatiile de Jnepenis cu Pinus Cembra, 12 Apostoli si Lacul Iezer. Pe suprafata acestora se regaseste o vegetatie autentica care contine jneapan, zambru, molid sau bujor de munte, multe dintre ele fiind unice in tara si in Europa. Monumentele sau figurile create de-a lungul timpului pe cale naturala din lava cimentata a vulcanului fac din Rezervatia 12 Apostoli o zona unica fascinanta a tarii.

Parcul National Cheile Bicazului –Hasmas

Suprafata acestui parc se intinde pe doua judetete din zona central-nord-estica a Romaniei – Harghita si Neamt. Parcul national este localizat in centrul Carpatilor Orientali, cunoscuti si sub numele de Carpatii Moldo-Transilveni, ceea ce face ca aceasta zona inedita sa devina atat mandria Moldovei, cat si a Transilvaniei.

Suprafata de 6575 ha este presarata de-a lungul ei cu unele dintre cele mai cunoscute si mai vizitate atractii pitoresti. Turistii care vin in aceasta zona nu au cum sa rateze peisajele deosebite ale Cheilor Bicazului sau Lacului Rosu. Fascinatia locului continua cu alte puncte de interes precum Cheile Duruitoare, Varful Hasmasul Mare, Piatra Singuratica, Pestera Munticelu sau Avenul Licas in care vizitatorii sunt inmpresionati de fauna si vegetatia unica a zonei.

Pe suprafata rezervatiei exista mai multe statiunii turistice puse la dispozitia vizitatorilor si peste 18 trasee care ajuta la patrunderea in regiune, dar si la strabaterea ei.

Parcul Natural Vanatori Neamt

Infiintat in 1999 si cu o suprafata vasta de 30.818 hectare, parcul Vanatori Neamt este un mix complex de atractii turistice care cuprinde atat o diversitate naturala fluoristica sau faunistica inedita, cat si valori istorice sau culturale menite sa atraga interesul turistilor.

Situat in nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava, parcul se mandreste cu protejarea si conservarea unor specii de animale si pasari aflate pe cale de disparitie: zimbri, urs brun, vidra sau ras.

Rezervatia de zimbri “Dragos-Voda” este una dintre mandriile si frumusetile naturale ale zonei, insa exista si alte arii protejate ale parcului care merita vizitate in special pentru insemnatatea istorica. Padurea de Argint si Codrii de Arama sunt doua rezervatii fascinante, care nu l-au lasat indiferent nici pe Mihai Eminescu, acesta fiind inspirit in poeziile sale de frumusetile regasite in aceasta zona a Moldovei .

Gradina Botanica

Gradina Botanica din Iasi este un paradis natural unic cu care se mandreste regiunea Moldovei. Este prima infiintata pe teritoriul tarii noastre, iar in prezent sta semet in topul celor mai mari si mai frumoase gradini botanice ale lumii.

Desi exista ca mediu natural de sute de ani, ea a luat fiinta ca institutie abia in 1856. Bogatia vegetatiei naturale se intinde pe o suprafata de peste 100 ha si este impartita in 12 sectoare impresionante. Pe toata intinderea gradinii, vizitatorii au posibilitatea sa descopere si sa admire exemplare unice si deosebite ale florei tarii noastre .

Newsletter

Loading...Loading...