Muzee şi expoziţii

Muzeele si expozitiile sunt doua dintre atuurile cu care ies in fata judetele din nord-estul Romaniei.

Iasi

Iasiul se poate lauda ca dispune de cel mai mare numar de muzee din Romania, reunite in doua complexe muzeale.

Primul dintre ele este Complexul Muzeal Moldova (cu sediul la Palatul Culturii din Iasi), structurat pe patru sectii: politehnica, arta (cea mai mare galerie de pictura din tara), istorie (aici intra Muzeul Cucuteni, Muzeul Unirii de la Casa Kogalniceanu, Palatul Al. I. Cuza de la Ruginoasa, Muzeul Orasenesc Harlau).

Al doilea complex este Muzeul Literaturii Romane de care aparin 11 muzee si case memoriale. Iata cateva dintre cele mai importante: Casa memoriala “C. Negruzzi”, Muzeul Teatrului, Bojdeuca “Ion Creanga”, Casa “Vasile Pogor” (aici a fost tiparit primul numar al revistei “Convorbiri literare”), Casa memoriala “Vasile Alecsandri”, Muzeul “Mihai Eminescu”, Casa memoriala “Mihail Sadoveanu”.

Merita amintit si Muzeul de Istorie Naturala din Iasi, in care pot fi admirate obiecte care au apartinut domnitorului A. I. Cuza, precum si colectia de oase de mamut si rinocer paros donata de mitropolitul Veniamin Costache.

Vaslui

Muzeele constituie una dintre principalele atractii pentru cei care viziteaza acest judet.
“Capul de afis” il constituie Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, care este totodata si cel mai tanar muzeu din Romania, el fiind infiintat in anul 1974. Este structurat pe mai multe sectii: Istorie veche si arheologie, Istorie medievala, Istorie moderna si contemporana, Cultura si civilizatie, Tezaur – Numismatica – Medalistica, Etnografie si arta populara, Arta romaneasca contemporana.

De-a lungul timpului, Muzeul Judetean Vaslui a gazduit numeroase expozitii si proiecte cu o larga acoperire tematica: expozitia de caricatura “Salonul international de caricatura” (2010), proiectul cultural “Emil Racovita – Belgica. Conexiunea romano – belgiana” (2010), simpozionul “Romania moderna si Alexandru Ioan Cuza” (2008).

Pe teritoriul judetului Vaslui se mai gasesc si alte muzee interesante: Muzeul “Vasile Parvan” din Barlad, Muzeul Municipal din Husi, Muzeul Muntenii de Sus.

Bacau

Oferta generoasa de muzee si expozitii avem si in Bacau. Nu trebuie sa ocolite Complexul muzeal “Iulian Antonescu”, Vivariul ( cu expozitii de porumbei de rasa, pasari exotice, pesti exotici, pasari de curte, animale arboricole), Observatorul astronomic “Victor Anestin” ( cu expozitia permanenta “De la Pamant la stele”), Muzeul de stiinte ale naturii, Muzeul de Arta (sunt expuse lucrari realizate de Horia Bernea, Corneliu Baba, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu etc).

In judetul Bacau mai sunt si cateva case memoriale care merita vizitate: Casa memoriala “George Bacovia”, Casa memoriala “Nicu Enea”, Casa memoriala “Ion Borcea”.

Botosani

Muzeul de Arta din judetul Botosani gazduieste numeroase lucrari din patrimoniul artistic national semnate de Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Octav Bancila. Cel mai vechi adapost omenesc din Europa de sud-est, precum si obiecte datate din paleolitic si neolitic sunt principalele atractii ale Muzeului Judetean Botosani. La Dorohoi si Saveni se gasesc alte doua muzee: Muzeul de stiinte ale naturii, respectiv Muzeul de Arheologie.

Inca patru obiective mai merita bifate in acest judet: Casa memoriala “Mihai Eminescu” (Ipotesti), Casa memoriala “George Enescu” (Liveni), Casa memoriala “Nicolae Iorga”, Muzeul memorial “George Enescu” (Dorohoi).

Suceava

Muzeul de Etnografie Vatra Dornei este un prim obiectiv pe care ar trebui sa-l aiba in vedere un turist care ajunge in judetul Suceava. Aici exista 12 expozitii permanente in cadrul carora care pot fi admirate obiecte de port popular, masti, oua incondeiate, elemente de arhitectura, ceramica, tesaturi etc.

La Falticeni atrag atentia cel putin trei muzee: Galeria oamenilor de seama, Muzeul de Arta “Ion Irimescu” (adaposteste cea mai mare colectie de autor din tara), Muzeul Apelor “Mihai Bacescu”. Alte obiective: Muzeul de Stiinţele Naturii din Vatra Dornei, Muzeul judetean din Suceava, Complexul muzeal Bucovina, Muzeul de Stiintele Naturii Suceava, Muzeul Satului Bucovinean.

Neamt

Judetul Neamt are 15 muzee care fac parte din Complexul Muzeal Judetean Neamt. Patrimoniul acestora numara peste 3000.000 de piese (istorie, arta, memorialistica, arheologie, etnografie, stiinte naturale).

Cea mai importanta colectie arheologica apartinand culturii eneolitice Cucuteni este expusa la Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt. Turistii mai au la indemna si alte alternative: Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Istorie si Etnografie Bicaz, Muzeul de Istorie si Etnografie Targu-Neamt, Muzeul Memorial “Calistrat Hogas” Piatra-Neamt, Muzeul memorial “Ion Creanga” Humulesti, Casa memoriala “Veronica Micle” Targu-Neamt, Muzeul de Arta Piatra-Neamt, Muzeul de Arta Roman etc.

Newsletter

Loading...Loading...