Botoşani

Vorona

print
Vorona
Localitate:
Vorona

Obiectiv:
Elemente de folclor şi artă populară

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Comunele din nordul Moldovei si din Bucovina par facute, mai toate, dupa acelasi tipar. Construite parca pentru turistii carora le place istoria, le place natura, le plac bisericile si manastirile si le plac traditiile. Si, daca asta e regula, comuna Vorona nu doar ca o respecta, ba chiar ar trebui sa fie un model. Pentru ca aici gasesti de toate – natura, manastiri, targuri de traditii populare. Si nu numai.

 

Pentru inceput, ai nevoie sa ajungi acolo. Prima varianta ar fi cu trenul, de la Liteni. Partea buna e ca ajungi in Liteni, cu un personal, in jumatate de ora din Suceava ori Pascani, si in vreo doua ore din Iasi sau doua ore jumatate din Bacau. Doar ca de acolo pana in Vorona mai sunt 14 kilometri, asa ca ar fi bine sa convingi vreun localnic sa te duca pana la destinatie.

 

Mult mai simplu e pe sosea, din Botosani, de unde ajungi in cam o jumatate de ora, cu masina. Ruta cea mai simpla din Botosani merge spre sud pe DN 28B, de unde mergi cativa kilometri, apoi virezi la dreapta pe DJ 208C. Pe ultimul gasesti insirate trei din satele comunei – Vorona, Vorona-Teodoru, Vorona-Mare, pe DJ 208H alte doua – Icuseni si Poiana, in timp ce la ultimul, Joldesti, ajungi pe un drum comunal nu foarte bun.

 

Ce-i de vazut in localitatea asta care-si are originile in Evul Mediu, pe vremea lui Alexandru cel Bun? Multe lucruri. In primul rand, daca vrei turism ecleziastic sau esti pur si simplu interesat sa afli mai multe despre domeniu, cu greu poti gasi ceva mai bun decat Vorona, unde exista doua manastiri vechi si mai multe biserici.

 

In primul rand, manastirea de maici Vorona, construita in secolul XVIII si care poarta inca amprenta stilului acelor vremuri. Ea include nu mai putin de trei biserici si un fond de carte religioasa.

 

Mai apoi, la doi kilometri, inconjurata de padure, ceva mai mica manastire Sihastria Voronei, din aceeasi perioada, ofera o experienta unica, adusa, in primul rand, de picturile bisericesti vechi de aproape doua sute de ani.
Partea buna pentru turistii care vor sa ramana ceva mai mult timp acolo? La ambele manastiri te poti caza peste noapte. Adauga la asta vestigii arheologice precum “Masa talharilor” sau “Altarul din pestera” si, mai departe, manastirea Bals, si esti sigur ca nu te plictisesti.

 

Nu doar manastirile sunt de vazut in Vorona. Mai sunt acolo, pe langa padurile dese cu fagi si stejari – avand, in sat, chiar si un monument al naturii – Stejarul lui Cuza, muzee satesti. Muzeul satului Icuseni, muzeul satului Vorona-Mare si muzeul de masti populare Tugui Gheorghe, la ultima putand sa vezi masti despre care se crede ca dateaza din perioada pre-crestina. La toate astea poti vedea porturi populare, pictura religioasa, sculptura in lemn sau diverse tesaturi decorative.

 

Tot acest spectacol de etnografie, folclor si traditii pe care il ofera Vorona nu e insa complet fara o serie de evenimente care se desfasoara aici. Totul e sa fii acolo in perioada potrivita. Pentru ca poti sa vezi fie, in iunie, Festivalul international al cântecului, dansului si portului popular “Mostenite din batrâni”- dedicat copiilor, fie festivalul folcloric “Serbarile Padurii”, pe 8 septembrie, fie tabara de pictura religioasa “Un penel pentru credinta”, in octombrie, sau deschiderea “Zilelor Eminescu”.

 

Crezi ca gasesti in alta parte mai multa aglomerare din toate aceste traditii si frumuseti? Se poate. Dar Vorona e una din cele mai interesante locuri pe care le poti vizita in nordul tarii. Si in toata Romania.

 

 

Imagini din Vorona


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...