Neamţ

Valea Tarcăului

print
Valea Tarcaului
Localitate:
Tarcău

Obiectiv:
Peisaje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Valea Tarcaului este o buna destinatie de weekend, in judetul Neamt, un loc bun pentru plaja, pescuit, drumetii, cu un potential inca insuficient valorificat, in ciuda frumusetii locului si a puritatii aerului.

 

Comuna Tarcau se afla sud-vestul judetului Neamt, la poalele Muntilor Tarcau si Gosman si la confluenta raurilor Tarcau si Bistrita.

 

In patriomoniul cultural bogat al acestei zone se numara monumente de arhitectura, case memoriale, muzee, printre care: Manastirea Tarcau, Muzeul de arta „Iulia Halaucescu”, Biserica „Adormirii Maicii Domnului”, Schitul „Sfanta Mina”, Schitul „Tarcau”, dar si rezervatia forestiera Gosman.

 

Manastirea Tarcau, cunoscuta pana nu demult drept Schitul Tarcau, schit de calugari, se afla pe Valea Tarcaului, la 43 km de Piatra-Neamt, intre comunele Brates si Ardeluta.

 

Biserica are hramul „Duminica Tuturor Sfintilor” si este construita din lemn de frasin. Ce poate parea neobisnuit pentru aceasta regiune este faptul ca manastirea are acoperisul bulbat.

 

Pentru iubitorul de munte, comuna Tarcau este un bun popas inainte de a incepe un traseu mai de anvergura.

 

Iata si cateva dintre traseele care pot fi urmate de pasionatii rezistenti la urcus pentru ca niciunul nu se parcurge in mai putin de sase ore:

  • Satul Brates – valea Pascu – varful Murgoci – Poiana Gitioana – Valea Cichivei – Gura Bolovanisului.
  • Schitul Tarcau – valea Cichivei – Poiana Gitioana – Valea Nechitului – satul Nechit.
  • Satul Brates – Valea Pascu – Varful Murgoci – Varful Herman – Gura Tarcaului.

 

Ocolul Silvic Tarcau are o suprafata de peste 20.000 de hectare, fiind pazit de zeci de padurari care vegheaza sa nu apara braconieri, pentru ca acesti codri din Neamt sunt plini de cerbi, ursi, mistreti, lupi, rasi si vulpi.

 

Valea Tarcaului nu este lipsita de legende, una dintre ele fiind a haiducului Balta. La Brates, comuna Tarcau, traieste inca o batrana care a fost sotia unuia dintre membrii bandei lui Balta.

 

Daca potentialul turistic nu este inca exploatat corespunzator, nu acelasi lucru se poate spune si despre cel industial, cea mai mare comună din judeţul Neamţ fiind pe cale să devină un centru reprezentativ pentru producerea energiei electrice din surse nepoluante. Doua companii, una cu capital italian si alta romaneasca, si-au propus sa realizeze in zona un parc eolian, dar si o serie de minihidrocentrale pe cursul raului Tarcau.

 

 

Imagini din Valea Tarcăului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...