Botoşani

Schitul Sihastria Voronei

print
Schitul Sihastria Voronei
Localitate:
Vorona

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

In afara peisajelor naturale ce te pot face sa uiti de orice problema, in judetul Botosani se afla si lacasuri de cult deosebite, menite sa potoleasca setea de spiritualitate. Schitul Sihastria Voronei, asa cum era cunoscut la inceputurile sale, dar care astazi poarta denumirea de Manastirea Sihastria Voronei, este unul dintre acestea.

 

Schitul se afla cam la o ora de mers pe jos distanta fata de Manastirea Voronei, intr-un mic paradis natual, inconjurat de verdeata si de paduri de frasini si stejari.

 

Ca sa ajungi la schit, trebuie sa mergi pe un drum care parca ar fi desprins dintr-o alta lume, mai exact, timp de cateva minute, vei simti ca te afli intr-o carte de-a lui Jules Verne.

 

Pe aceasta carare trebuie sa mergi pe jos, pentru ca la inceputul sau exista o poarta unde vizitatorii sunt nevoiti sa isi lase masinile. Acest lucru este si o forma de respect fata de linistea cu care sunt obisnuiti calugarii de aici, dar si pentru ceilalti oameni veniti pentru a se ruga.

 

De o parte si de alta a cararii, copacii batrani, care poarta pe umeri povara a sute de ani, te feresc de caldura, dar iti ofera in acelasi timp o amintire de neuitat.

 

In livada manastirii, langa un mar, a fost inmormantat de cativa calugari Sfantul Onufrie, care a murit pe data de 29 martie 1789. Locul este cunoscut pentru faptul ca la mormantul Cuviosului Onufrie ar fi avut loc mai multe minuni. Printre acestea se numara si vindecarea miraculoasa a nepoatei lui Mihail Sturdza. Domnitorul a luat un mar de la mormantul sfantului si i l-a oferit nepoatei sale, iar aceasta a scapat de o boala ingrozitoare: epilepsia. Imediat dupa acest eveniment, domnitorul a cerut ca osemintele Sfantului Onufrie sa fie dezgropate si puse intr-o racla la Manastirea Sihastria Voronei. Acum, sfantul este praznuit pe 9 septembrie.

 

Continuand vizita la manastire, vei ajunge la capela bisericii. Aici, pe paraclis, exista o placa comemorativa pusa in 2005, pe care se mentioneaza ca pentru constructia acesteia a carat pietre chiar si Prea Fericitul Parinte Teoctist, care a locuit la schit.

 

In 1928, pe vremea cand era copil, acesta a plecat din satul natal si a ajuns la Manastirea Vorona, dar pentru ca nu avea varsta potrivita a fost trimis sa stea la Sihastria Voronei. Aici, Teoctist a carat pietre de la rau pentru a ajuta la constructia bisericii-paraclis.

 

“La temelia acestui paraclis al manastirii Sihastria Voronei a adus pietre din rau cu mainile sale, ca frate de manastire, in anul 1928 Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei. 2005″, a fost scris pe placa comemorativa.

 

Imagini din Schitul Sihastria Voronei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...