Bacău

Rezervaţia Runc-Racova

print
Rezervatia Runc-Racova
Localitate:
Racova

Obiectiv:
Rezervaţii naturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

In cadrul acestei rezervatii se regasesc si fagii ingemănaţi descoperiţi în anul 1961 de către profesorul universitar Constantin Burduja de la Universitatea Alexandru  Ioan  Cuza din Iaşi.

 

Se află situaţi la marginea nordică a satului Racova, la doar câteva sute de metri de drumul forestier ce duce spre Runc.

 

Cele doua trunchiuri concrescute, apartinand unor specii diferite – Fagus orientalis şi Fagus taurica , se pot observa cu destulă uşurinţă. Tulpina comună măsoară o circumferinţă de 314 cm la înălţimea de un metru şi o înalţime totală de 25 m, având coroana bine dezvoltată, fără ramuri uscate. Acesti fagi sunt declarati monumente ale naturii.

 

Sa va spunem si cum ajungeti la minunata rezervatie. Din Piatra Neamt mergeti spre Dumbrava Rosie, apoi in Roznov, Zarnesti, Podoleni, Costisa (punct de informare turistica), iar apoi ajungeti in Buhusi. La intrare in orasul Buhusi faceti stanga pe langa sala de sport, apoi o luati pe drumul care duce la manastirea de maici de la Ciolpani.

 

Dupa aproximativ 5 kilometri intrati in padure pe un drum forestier dificil. Ajungeti apoi intr-o zona locuita si la manastirea de calugari de la Runc – monument istoric din secolul al XVI-lea. La prima intersectie urmati indicatorul, lasand in stanga o veche tabara de elevi parasita si intrati in inima codrului.

 

Daca iubiti natura si frumosul nu ratati aceasta rezervatie. Splendoarea naturala se impleteste cu formele realizate de om, adevarate capodopere, demne de a fi vizitate.

 

Aceste zone superbe au reprezentat decorul pentru unele filme istorice.

 

Inca un sfat: daca tot ajungeti la Runc, mergeti si la manastirea de acolo. Este ideala pentru cei care cauta o oaza de liniste si relaxare.

 

Mănăstirea Runc îl are ca si ctitor pe Stefan cel Mare si Sfânt si a fost ridicata in urma luptei de la Orbie, 1457. A fost pictată de Gheorghe Matei, fiind resfiintită de PS Eftimie în 1988.

 

Hramul mănăstirii : Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfintii împărati Constantin si Elena (paraclisul).

 

Imagini din Rezervaţia Runc-Racova


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...