Neamţ

Rezervaţia de zimbri Vânători

print
Rezervatia de zimbri Vanatori
Localitate:
Vânători

Obiectiv:
Rezervaţii naturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

O gasiti în nordul judetului Neamt, pe raza comunei Vanatori-Neamt, în apropierea drumului naţional DN15 si a Manastirii Neamtului. Reprezinta unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului.

 

Se întinde pe aproximativ 11.500 ha si este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vanatori-Neamt.

 

In anul 1970 au fost aduse aici 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia, cărora li s-au dat numele de Rarău, Roxana şi Raluca. În anul 1974 s-au nascut primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervaţiei: Rosina – femelă şi Roco – mascul.

 

La începutul lunii august 1975, toţi cei cinci zimbri au rupt gardul ţarcului şi au ajuns pe piscul Brăileanca şi în poiana Grajduri. După trei săptămâni, au fost readuşi cu mare dificultate în rezervaţie. La sfârşitul lunii august 1975, moare femela Roxana.

 

In 24 noiembrie 1977 au fost aduşi din spaţiul fostei URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. În anul 1978, după desfiinţarea Rezervaţiei de la Poiana Braşov, se mai aduce un exemplar mascul (Robu) în Rezervaţia Dragoş-Vodă, astfel încât efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare. Tot în acest an se aduc în rezervaţie 2 mufloni, un lopătar şi fazani de decor – aurii, argintii şi comuni.

 

În anul 1982, s-au transferat la rezervaţia de zimbri Bucşani-Neagra următorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Robu, rămânând în Rezervaţia Dragoş-Vodă, zimbrul Rarău şi zimbroaica Ravena.

 

În prezent, în Rezervaţia Dragoş-Vodă se găsesc doar 6 exemplare de zimbri, doi masculi si 4 femele care sunt gazduiti in scop turistic. Restul de pana la 28 de exemplare se afla in parcul de aclimatizare ce se intinde pe o suprafata imprejmuita de 180 de hectare de teren.

 

Pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuc, iepuri, ursi, lupi si specii de avifauna.

 

In rezervaţia de zimbri „Dragoş-Vodă” Vânători-Neamţ au fost filmate câteva secvenţe incluse în marile ecranizări “Fraţii Jderi” (1974) şi “Ştefan cel Mare – Vaslui 1475″ (1975).

 

 

Imagini din Rezervaţia de zimbri Vânători


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...