Bacău

Racova

print
Racova
Localitate:
Bacău

Obiectiv:
Lacuri şi baraje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Istorie. Liniste. Pitoresc. Intr-un cuvant, Racova. In mica localitate bacauana ajungi foarte usor, trecand repede de la aerul de oras la comuna cu aer patriarhal, din cele mai importante localitati ale regiunii – Bacau si Piatra Neamt. Astfel, din ambele se poate ajunge repede cu masina, dar si pe calea ferata. In primul caz, drumul inseamna cateva zeci de minute pe DN 15, pe care trebuie sa faci dreapta dinspre Bacau si stanga venind de la Piatra Neamt, dupa care mai mergi vreo cinci kilometri pe Drumul Judetean 159. Nu intotdeauna cel mai bun drum.

 

Cu trenul – personal, e de stiut – faci cam jumatate de ora de la Bacau si o ora de la Piatra Neamt.
Poate ca drumul nu e cel mai confortabil cu putinta, dar, odata ajuns acolo, totul pare linistit si placut. Cel mai important obiectiv al comunei, chiar in satul cu acelasi nume, e casa memoriala Ion Borcea, savantul care a pus bazele oceanografiei in Romania. Fosta locuinta a acestuia e o casa construita chiar la inceputul secolului XIX. Ce impresioneaza la ea e atat dimensiunea – mare, pentru o casa de locuit, dar si stilul ardelenesc, in inima Moldovei, in care a fost construita de calugari veniti de peste munti.

 

Alte doua cladiri aflate in apropiere, Primaria si biserica, sunt si ele obiective istorice, fiind construite in secolul XIX.
Mergand mai departe, pe un drum mai degraba dificil, spre o alta localitate din apropiere, Runc, te apropii de alte obiective care imbina natura si istoria. Astfel, rezervatia de fag de la Runc e de vazut, din mai multe motive. Primul – faptul ca e o padure seculara, intinsa pe 60 de hectare, cu exemplare care au si cate 150 de ani vechime. Al doilea – pentru a vedea un fenomen neobisnuit – doi fagi, din specii total diferite, crescuti in aceeasi tulpina.

 

In fine, ultimul obiectiv ce ar trebui vazut e Manastirea Runc, aflata la cativa kilometri de satul cu acelasi nume. Din pacate, nu e asa de usor de ajuns acolo si singura cale e un drum forestier, nu foarte practicabil daca ai ghinionul sa prinzi ploaie sau inghet.

 

Cu toate astea, merita sa vezi manastirea, mai ales daca esti interesat de istorie si cultura. Construita chiar de domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, in secolul al XV-lea, si refacuta in 1850, manastirea impresioneaza prin turnurile sale inalte, ca de cetatuie.

 

Pe scurt, o vizita la Racova merita. Daca te intereseaza cultura, daca iti place natura sau, pur si simplu, ai nevoie de liniste si de peisaje pitoresti.

 

Imagini din Racova


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...