Suceava

Pietrele Doamnei

print
Pietrele Doamnei
Localitate:
Masivul Rarău

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Piesa unica in Carpatii Orientali din punct de vedere peisagistic, rezervatia Pietrele Doamnei se afla in Masivul Rarău din Suceava.

 

Cei care vor sa mearga aici pot ajunge fie din oraşul Câmpulung Moldovenesc, fie prin localităţile Pojorâta, Mestecăniş, Slătioara sau Chiril.

 

Mai exact, accesul in zona se poate face fie din orasul Campulung Moldovenesc (drumul urmareste Valea Izvorul Alb, ce urca pe creasta Raraului,  la altitudinea de 1.538 m, 14 km pentru autovehicule, 3-4 ore pe jos, marcaj punct rosu; apoi inca o poteca de aproximativ 1 km, sau pe valea Caselor, prin rezervatia Moara Dracului, marcaj cruce rosie), fie prin localitatile Pojorata (17 km pe Colbu, marcaj cruce galbena, urmat de banda rosie), Chiril (drum auto ingust, cu piciorul 3 ore, marcaj punct albastru), Mestecanis sau Slatioara.

 

Rezervatia se învecinează spre Sud cu Pietrosul Bistriţei, spre Vest cu Giumalăul, spre Nord cu muntele Tomnatec, iar spre Est se întind pajiştile Todirescu din preajma codrului secular Slătioara.

 

Se spune ca denumirea stâncilor Pietrele Doamnei provine de la faptul că, pe vremea lui Petru Rareş, care a găsit aici adăpost sigur pentru familia sa, soţia lui se urca deseori pe stânci pentru a-l astepta.

 

In intreaga zona se gasesc calcare cu încrustaţii de corali, amoniţi, alge marine, elemente care formau mari recife, acum 140 milioane de ani, în perioada cretacică, perioada in care acest teritoriu a fost acoperit de mările calde ale
oceanului. Pentru ca este o zona calcaroasa, se circulă anevoios. Asadar, pentru a evita accidentarile este indicat sa aveti incaltaminte adecvata.

 

In ceea ce priveste arborii care pot fi gasiti aici, molidul este cel mai raspandit in aceasta zona. Intalnim insa si plop tremurator, salcie capreasca, sau mesteacan.

 

Printre minunatele plante care impodobesc Pietrele Doamnei gasim micsandră sălbatică, guşa porumbelului, clopoţelul, margareta, galbeneaua de munte, sor cu frate, cimbrisor.

 

Pe stanci creste floarea de colt, a carei culegere este interzisa, fiind declarata monument botanic al naturii.

 

Pietrele Doamnei reprezinta un adevarat paradis al animalelor salbatice rare, cum ar fi: ursul carpatin, cerbul carpatin, rasul, vulpea, lupul, jderul.

 

Pietrele Doamnei, aparent inaccesibile, au fost escaladate pentru prima data in 1921. Apoi, tot mai multe persoane au mers in aceasta impresionanta rezervatie.

 

Nu va faceti griji in ceea ce priveste cazarea, pentru ca in zona exista numeroase cabane gata sa va gazduiasca. Puteti merge si cu cortul. Atentie insa: camparea în zona Pietrelor Doamnei se face numai în zonele special amenajate.

 

Asadar, daca aveti ocazia sa vizitati Rezervatia Petrele Doamnei, nu o ratati: puteti admira un minunat rasarit de soare, de la o inaltime de 1.648 m.

 

 

Imagini din Pietrele Doamnei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...