Neamţ

Peştera Toşorog

print
Pestera Tosorog
Localitate:
Telec

Obiectiv:
Elemente geomorfologice

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Aflata la 965 de metri altitudine, pestera denumita local si Jgheabul cu Gaura s-a dezvoltat in conglomerate cretacice si are aspectul unui labirint subteran. Are o lungime de 423 m, fiind, astfel, cea mai lunga pestera formata din conglomerate din Romania.

 

Accesul catre pestera se face din dreptul ultimei constructii a satului Telec. Urmati mai intai traseul unui jgheab ce se vede foarte bine in stanga drumului.

 

La intrarea in traseul marcat ce duce la pestera se afla montat un panou indicator. Urmati poteca ce trece printr-o zona plina de zmeura, ea ajungand apoi intr-o poiana unde se bifurca. Drumul spre pestera o ia in partea dreapta facand mai apoi un ocol tot spre dreapta. Din poiana amintita se ajunge la pestera in circa 5 – 10 minute.

 

Pestera Tosorog nu poate avea funcţie turistică din cauza greutăţii cu care se parcurg puţurile, tunelurile şi galeriile ce fac legătura dintre săli, majoritatea acestora fiind sub 1 metru înălţime. Asadar, vizitarea ei se face numai pe anumite trasee si este indicat sa mergeti cu o persoana care are o oarecare  experienta in speologie.

 

In primele doua sali ale pesterii se intra foarte usor. Pentru a continua traseul trebuie sa treceti printr-o gaura de 4-5 m unde este indicat sa fiti foarte atenti. Din cauza umezelii de pe pereti, se recomanda folosirea unor tehnici de asigurare.

 

In Pestera Tosorog vietuieste o importanta colonie de lilieci pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatelor preferate din interiorul pesterii. Trebuie precizat ca pestera nu este electrificata.

 

Din pacate, Pesterii Tosorog nu i-a fost acordata importanta meritata, nefiind luate masuri de protejare si de conservare. Multi turisti au distrus o parte dintre stalactite si stalagmite, au aprins focuri sau si-au gravat numele pe pereti.

 

Cu toate acestea, merita vizitata.

 

Imagini din Peştera Toşorog


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...