Neamţ

Palatul Cnejilor

print
Palatul Cnejilor
Localitate:
Ceahlău

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Palatul Cnejilor din judetul Neamt, monument istoric situat la poalele masivului Ceahlau, trece printr-o perioada nefasta, fiind doar o ruina pe care creste nestingherita orice buruiana si aproape de care s-au intins gospodariile localnicilor.

 

Intai aici a fost o manastire, apoi a devenit curte boiereasca fortificata. Din tot ansamblul de cladiri, a ramas singuratic Palatul Cnejilor, uitat de autoritati. La palat se ajunge dupa un drum de vreo trei kilometri prin satul Schit al comunei Ceahlau. Ruinele a ceea ce a fost candva un palat sunt pe un platou din stanga paraului.

 

Un singur indicator, la marginea soselei spre Durau, avertizeaza turistii ca acolo incepe drumul spre palat. Evident nu sunt bani, sustine Primaria care administreaza zona, desi vorbim de un monument istoric din prima clasa. Denumirea de astazi a Palatului Cnejilor se trage de la unul dintre fostii sai proprietari, Matei Cantacuzino, care a obtinut titlul de cneaz de la la rusi. Istoria acestor ruine incepe pe la 1600, pe vremea cand fratele domnitorului Vasile Lupu a hotarat sa zideasca o mica biserica fortificata.

 

Palatul Cnejilor a fost construit in mai multe etape: intai, turnul clopotnita este lipit de cladirea bisericii, apoi se construieste un zid de incinta din piatra. Ulterior, vistierul Toderascu Cantacuzino inalta zidurile si construieste patru turnuri rotunde si cladiri de locuit.

 

Familia de nobili a Cantacuzinilor, care ia in stapanire biserica la moartea intemeietorului, va extinde fortificatiile si va adauga beciuri si tuneluri pe sub munte destinate fugii in caz de atac.

 

Apoi, in 1838, Cantacuzinii construiesc un mic palat. Insa acesti nobili nu stiau sa isi pastreze avutul si traiau regeste, aruncand cu galbenii. Asa incat viata frumoasa la palat nu a durat mult, proprietarii au facut multe datorii si palatul a fost scos la licitatie, fiind cumparat de familia Sturdza.

 

Aici istoria relateaza o poveste demna de mentionat intr-un ghid turistic pentru ca incinge imaginatia. Cancacuzinii nu s-au lasat dusi de la palat desi nu mai era al lor de drept, au incercat sa organizeze o mica armata de localnici si s-au baricadat intre ziduri, refuzand sa-l predea noilor stapani.

 

Lupta a durat ceva vreme, pana la urma un frate se sinucide, iar ceilalti fug inafara tarii. Preotii locului spun ca sfarsitul tragic al Cantacuzinilor a fost cauzat de un blestem, cazut asupra lor dupa ce au alungat calugarii din biserica si si-au facut palat.

 

Noii stapani nu au avut grija de mult ravnita achizitie din cauza tragediei produse si palatul a cazut in ruina. Se spune ca la palat, in vremea de glorie a Cantacuzinilor, ar fi fost invitati Vasile Alecsandri si Alexandre Dumas.

 

Cea mai buna posibilitate de cazare pentru aceasta zona este in statiunea Durau, la una din numeroasele pensiuni.

 

 

Imagini din Palatul Cnejilor


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...