Neamţ

Neculai Popa (colecţie etnografică, numismatică)

print
Neculai Popa - colectie etnografica
Localitate:
Tîrpeşti

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Niculae Popa a fost un artist popular si unul dintre personajele de poveste ale Romaniei, ale carui creatii si colectii au ramas in satul Tarpesti, din comuna Petricani, Neamt, intr-un muzeu particular facut in curtea propriei case.

 

Nascut in 1919, s-a stins in 2010 si a ramas in memoria tuturor oamenilor din zona si nu numai pentru ca a iubit de mic valorile traditionale, colectionand diverse minunatii ale neamului si creand masti memorabile.

 

Arta sa naiva a devenit cunoscuta chiar si peste granitele tarii, sculptand adevarate opere originale. Chipurile umane facute de Popa au cele mai ciudate trasaturi, dar in muzeu exista si o colectie de masti cu animale, cum ar fi capra, tapul, ursul. Are si unele destul de stranii, cu chip de drac, de baba, figuri intr-adevar inspaimantatoare, dar si unele mai pasnice, cum ar fi cele de doctor sau de ofiter.

 

Niculae Popa a reusit sa stranga atat de multe informatii incat, nevrand sa le pastreze doar pentru el si dorind sa arate lumii intregi ce bogatii ascunde cultura traditionala romaneasca, a publicat mai multe carti, precum “LUMEA SATULUI – datini şi obiceiuri pierdute; Târpeştii de altădată”, “Cartea vietii mele”, “De la lume adunate – altfel de întâmplări, povestiri, glume şi strigături – în versuri” si “Din lumea văzută şi nevăzută – cugetări, întâmplări şi snoave – în proză”.

 

Expozitiile sale pe plan international au uimit strainii in tari precum Franta, Belgia, Japonia, Germania, SUA sau Canada.

 

Colectiile sale numismatice si etnografice se afla intr-o casa straveche, pavilionul adapostind peste 3 mii de exponate. Acestea sunt confectionate din lemn, ceramica, printre care si cea facuta la Cucuteni. Vei gasi in acest muzeu numeroase monede vechi si de mare insemnatate istorica, obiecte dacice redescoperite, impletituri si vesminte stravechi, culese de la mai multe populatii.

 

Exista multe marturii arheologice culese din sapaturile din zona, datorita faptului ca Popa se ocupa indeaproape de aceste lucrari, fiind arheolog amator. Astfel a adunat la el acasa monede si obiecte vechi, descoperite in pamant, dar si donate de oameni din sat si din asezarile apropiate, care veneau chiar de la departare si donau costume, bancnote iesite din uz, gramofoane sau oua incondeiate, dorand sa-si aduca aportul la impresionanta colectie care incepea sa prinda contur.

 

Este pacat ca o asemenea poveste de viata sa fie cunoscuta mai mult de turistii straini decat de romani, asa cum se intampla in momentul de fata, asa ca merita sa faci drumul 10 kilometri la sud-est de Targu Neamt pentru a primi o lectie de patriotism, cultura, traditie si devotament.

 

 

Imagini din Neculai Popa (colecţie etnografică, numismatică)


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

One Response to “Neculai Popa (colecţie etnografică, numismatică)”

  1. violeta buga says:

    sai fie tarina usoara,merita sa fie pomenit zi de zi asa om mare.am fost cu familia in 2009 la acest muzeu,fiica sa se ocupa de toate,nea zispe atunci ca el se simte slabit si nu va esi sa ne salute.ce am vazut este o minune ce a putut face acest om,multe lucrari facute de el chiar cind arunci privirea la poarta pe care veti deschide,insa intrind nu veti putea esi,…. fara sa aveti gindul dea mai reveni. sa va dea domnul sanatate doamna/ficei/sa aveti putere sa lasati urmasilor aceste valori adunate in aceasta colectie minunata./cu drag romani basarabeni din chisinau/

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...