Bacău

Muzeul Sării

print
Muzeul Sarii
Localitate:
Târgu Ocna

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Orasul Targu Ocna este bine cunoscut pentru izvoarele si salinele sale. Aflandu-se in Bacau, Moldova, inainte de razboi a fost statiune balneo-climaterica.

 

De ani de zile in acea zona se extrage si se prelucreaza sarea, mestesug ce s-a perfectionat odata cu trecerea timpului. Salina Targu Ocna este ca o pestera intr-un munte de sare, care aproape te face sa simti ca te afli intr-un oras subteran.

 

Oamenii si-au pus amprenta asupra locului, dovada fiind biserica Sfanta Varvara, care este sapata la 240 de metri adancime, toate incaperile sale fiind cioplite in sare, si Muzeul Sarii, unde sunt expuse unelte folosite de mineri, harti ale exploatarilor saline din Romania si fotografii vechi care infatiseaza munca in subteran.

 

Sarea este evident personajul principal in acest muzeu, fiind expusa in diverse forme si culori.

 

In plus, muzeul te invata despre cum a aparut salina de la Targu Ocna, cum se prelucreaza sarea si cum te poate ea ajuta sa te vindeci de mai multe afectiuni.

 

Nu te astepta sa vezi o institutie in toata regula, cu multe incaperi, sute de exponate si date multiple. Vei pasi mai degraba intr-o camaruta mica, de aproximativ 15 metri patrati, destul de prost luminata, cu vitrine din lemn, deloc pompoase. Vei afla cate ceva despre geneza sarii, despre evolutia exploatarii acestei minunate bogatii din adancuri si despre instrumentele folosite in acest sens.

 

Cum intri, in stanga, vei vedea cateva planse unde se explica felul in care este sectionata si organizata mina, din care vei intelege ca in unele locuri inca se mai lucreaza, minerii inca mai sunt prezenti acolo si noi galerii iau nastere odata cu trecerea timpului.

 

In fata si in dreapta vei vedea afise in care se explica diverse istorioare, fotografii din perioada interbelica, foarte multe documente, povestea care explica cum a luat nastere salina de la Targu Ocna, dar si planse multicolore care arata straturile geologice, pentru cei interesati de asa ceva.

 

Vei descoperi lampi, brichete de sare (partea bruta din care se prelucreaza apoi), vaze din sare, chiar si un sfesnic, asezat langa o icoana. Te va surprinde sa vezi si un colac bisericesc si putina sare langa el, ca simbol al prieteniei si bucuriei de a primi oaspeti. In plus, exista si un ciocan de lemn printre exponate, una dintre ustensilele care acum mult timp au fost folosite la cioplirea si finisarea peretilor bisericii Sfanta Varvara din interiorul salinei.

 

Privind cu mai multa atentie, vei gasi si cateva partituri ce ascund imnul minerilor.

 

Pe langa exponatele din muzeu (unde nu trebuie sa platesti taxa de intrare), vei putea cumpara si tu diverse obiecte din sare de la targuletul din apropiere. Pretul pentru intrarea in salina este de 18 lei, iar in cazul in care esti insotit de copii pana in 14 ani, vei plati pentru ei doar 9 lei.

 

Poti ajunge la Targu Ocna pe DN 11 plecand de la Bacau si pe DN 12 A din Adjud, dar si cu trenul, pe magistrala feroviara 501 Adjud-Sicluleni, coborand exact la statia Targu Ocna, Saline.

 

 

Imagini din Muzeul Sării


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...