Iaşi

Muzeul Mihai Eminescu

print
Muzeul Mihai Eminescu
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cine nu a auzit, macar o data, memorabilele versuri “Vreme trece, vreme vine, /Toate-s vechi si noua toate”, fara sa-i dea dreptate lui Eminescu? Nu este o exagerare sa spui ca Mihai Eminescu ramane, la peste 120 de ani de la moarte, poetul emblematic al romanilor, la fel de proaspat si in acelasi timp evocator al unor vremuri pastrate cu nostalgie in memoria colectiva.

 

Si pentru ca proeminenta sa in cultura romaneasca trebuia subliniata si in orasul Iasi, atat de iubit de poet, nu numai la casa natala din Ipotesti, s-a nascut un muzeu. La 100 de ani de la moartea poetului (Eminescu a decedat in 1889), la Iasi s-a creat Muzeul Mihai Eminescu, un adevarat monument inchinat poetului national. Unde altundeva decat in Copou, parcul de suflet al iesenilor, si langa Teiul lui Eminescu, atat de des evocat, si atat de vizitat, chiar si in zilele noastre.

 

Arhitectul Virgil Onofrei s-a inspirat din poezia eminesciana pentru a proiecta o cladire cu etaj care la fiecare pas iti inspira un vers din Eminescu: ai aici “lacul albastru”, luminatorul care iti arata cerul instelat, turnurile de intrare ce evoca prietenia si dragostea si cate si mai cate simboluri, care raman de descoperit.

 

Cele trei sali ale muzeului fac referire la omul Eminescu si la opera sa. Totul este la superlativ, intrucat nu s-ar fi putut altfel. Vizitatorul parcurge, la parter, Sala destinului şi Sala de arta, si, la etaj, Sala prieteniei.

 

Puteti vedea aici carti rare – primele editii ale poeziilor lui Eminescu, dar si cele mai recente, traducerile poeziilor sale in limbi straine, toate fotografiile legate de viata lui Eminescu. Nu e de ratat nici colectia de arta, acele creatii ce au fost inspirate de opera lui Eminescu.

 

Pasiti in Copou si in Muzeu de marti pana duminica intre orele 10.00-17.00, preferabil in 15 iunie, data mortii poetului, cand parcul este parfumat de teii in floare si Teiul lui Eminescu este axul “Sarbatorii Teiului”, organizata de muzeu. Lunea este inchis.

 

Si daca tot ati ajuns la Iasi pe urmele lui Eminescu, mergeti sa vedeti si statuia poetului, aflata langa biblioteca universitara, pe bulevardul Carol.

 

Monument istoric de peste 3 metri inaltime, aceasta il infatiseaza pe Mihai Eminescu in centru, iar de o parte si de alta a poetului stau filozoful care isi tine capul in maini si femeia.

 

 

Imagini din Muzeul Mihai Eminescu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

One Response to “Muzeul Mihai Eminescu”

  1. N. Ionita says:

    Mihai Eminescu in grafica mondiala

    A aparut “Mihai Eminescu in grafica mondiala”, un album de Nicolae Ionita.
    In curs de aparitie ,,I. L. Caragiale – un omagiu planetar”.

    Detalii la http://www.personality.com.ro/eminescu_in_grafica_mondiala.htm

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...