Vaslui

Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare

print
Muzeul Judetean Stefan cel Mare
Localitate:
Vaslui

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Istoria este cel mai de pret lucru al unei natiuni. Si unde in alta parte ar putea fi pastrata mai bine decat intr-un muzeu, unde povestile locului sunt soptite din fiecare piatra, unealta, arma sau hartie acoperita cu sloave scrijelite cu migala de stramosi.

 

Muzeul “Stefan cel Mare” din Vaslui este el in sine o fila de istorie, cladirea care-l gazduieste fiind construita intre anii 1972 – 1973.

 

Deschis pe 27 septembrie 1975, era considerat atunci cel mai tanar muzeu din tara noastra, fiind, totodata, si printre cele mai bine puse la punct chiar si in ziua de azi. Primul director al Muzeului judetean a fost prof. Constantin Popescu, muzeograf ce, ulterior, a contribuit la realizarea unor alte muzee deosebit de valoroase, cum ar fi cele de la Bran, Fagaras sau Rasnov.

 

Muzeul are mai multe sectii, printre care cele de Istorie Veche si Arheologie, ce contin cele mai impresionante colectii.

 

De asemenea, muzeul gazduieste colectii ce au apartinut sau au legatura cu mari savanti sau oameni de cultura romani, cum ar fi Constantin Teodorescu, Emil Racovita, Florica si Dumitru Bagdasar sau Constantin Tanase.

 

Epoca domnitorului Stefan cel Mare este reprezentata atat prin documente si lucruri de la Curtea Domneasca Vaslui, cat si prin diferite obiecte de cult de la manastirile pe care le-a ctitorit acesta in zona.

 

Exista bine conservate si bucati din vesmintele purtate de domnitor. Iar ceea ce impresioneaza pe oricine, dar are o valoare deosebita pentru vasluieni, este vestonul colonelului Eugen Linde, comandantul Regimentului VII “Racova” nr. 25. Poate numele si rangul sau nu va spun mare lucru, dar el este un erou in Vaslui, cei de sub comanda sa participand in bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz in 1917.

 

Muzeul adaposteste si o colectie numismatica impresionanta, formata din monede de argint de pe vremea lui Alexandru cel Bun, dublii din veacurile 15 si 16, precum si alte monede venetiene, polone sau maghiare.

 

Pentru a ajunge la Vaslui, din Bucuresti pornind, trebuie sa o iei pe DN2 Urziceni – Buzau – Ramnicu Sarat – Focsani si, cand ai ajuns la Tesita, faci dreapta. Ajuns in oras, trebuie sa cauti Piata Independentei, si in imediata apropiere a primariei si judecatoriei din Vaslui, vei gasi si Muzeul “Stefan cel Mare”.

 

Vizitand Muzeul “Stefan cel Mare” din Vaslui veti pleca de acolo cu o alta parere despre acest oras. Desi este unul dintre cele mai sarace din tara, prin piese pastrate cu sfintenie in colectiile din muzeu ii dau o valoare pe care banii nu o vor putea conferi niciodata.

 

Imagini din Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...