Botoşani

Mănăstirea Vorona

print
Manastirea Vorona
Localitate:
Botoşani

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Poate nu sunteti prea evlaviosi de fel, dar ce este facut cu atata frumusete de mana umana intotdeauna fascineaza. Tind sa cred ca aceasta este adevarata minune: o frumusete facuta de om, din pura dragoste si credinta. Manastirea Vorona din Botosani este un astfel de exemplu.

 

Bine, ca sa fim mai exacti, este de fapt un complex manastiresc in care se mai gasesc doar 3 din cele 4 “case ale Domnului”.

 

Cea mai veche a fost cea construita in anul 1600, dar din pacate aceasta nu se mai pastreaza, in prezent ramanand doar biserica “Adormirea Maicii Domnului” care a fost constuita intre anii 1793 si 1803. Acesteia i s-a adaugat 32 de ani mai tarziu si biserica “Nasterea Maicii Domnului” ca, mai apoi, peste 20 de ani, sa apara si ultima constructie “Sfantul Nicolae”. Vorona, asa cum o veti gasi in prezent, este la doar 24 de kilometri de Botosani.

 

Asezata undeva in marginea padurilor, oaza de liniste te intampina chiar de la primii pasi pe care ii faci in interiorul complexului. Pacea sufleteasca este la ea acasa in acest loc, armonia in care biserica se contopeste cu natura te va coplesi.

 

Daca sunteti genul de turist japonez care vrea doar “o caruta” de poze in care sa apara razand si facand semnul victoriei, atunci alegeti-va bine traseul prin Bucovina, pentru ca acesta este un loc al frumusetii nestricate de trecerea timpului.

 

Revenind la Vorona, manastirea are o poveste interesanta de spus, mai ales ca in urma cu jumatate de secol, aceasta a fost tinta comunismului, manastirea fiind desfiintata, ca mai apoi, in 1968, aceasta sa fie reinfiintata, dar de data aceasta ca manastire de maici.

 

Istoria ei de 400 de ani este de-a dreptul fascinanta si incepe cu cativa calugari rusi care au dorit sa construiasca pe actualul loc al Voronei o bisericuta din lemn. Au si reusit, aceasta este cea de-a patra constructie care nu se mai poate vedea in zilele noastre.

 

Abia aproape 250 de ani mai tarziu un inalt prelat al bisericii romanesti hotaraste sa aduca un strop de protectie bisericii care se afla pe acel loc si costruieste inca o biserica de data asta cu zid. Undeva bine ascuns in padurea de fagi si stejari se gaseste si schitul Sihastria Voronei. Este la doar 3 km de manastirea Vorona.

 

Inaltul prelat de care vorbeam mai devreme este arhimanditul Rafail, tot el fiind si cel sub indrumarea caruia s-a construit biserica schitului.

 

Demn de mentionat este si ca in biserica “Nasterea Maicii Domnului” sunt pastrate moaste ale Sfantului Nicolae.

 

 

Imagini din Mănăstirea Vorona


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...