Suceava

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

print
Manastirea Sf. Ioan cel Nou
Localitate:
Suceava

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Manastirile din partea de nord-est a tarii sunt recunoscute pentru frumusetea si pentru sentimentele speciale pe care le inspira. Este si cazul Manastirii Sfantul Ioan Cel Nou din Suceava.

 

Aceasta poarta hramul Sfantului Gheorghe si a inceput sa fie construita de Bogdan al III-lea cel Orb, fiul lui Stefan cel Mare, si finalizata de Stefanita in 1522.
Biserica este pe strada Ioan Voda cel Cumplit, pe drumul spre Cetatea Sucevei.

 

In prima parte a secolului al XVII-lea acest lacas a fost resedinta mitropolitilor Moldovei, iar acum ii gazduieste pe arhiepiscopii Sucevei si Radautilor.

 

In biserica ridicata in plan triconc se gasesc moastele Sf. Ioan Cel Nou, aduse de catre domnitorul Petru Schiopul. De fapt, acesta a fost si scopul constructiei lacasului, pentru ca numarul oamenilor care veneau sa se inchine la ele era mult prea mare.

 

Pe racla in care se afla moastele Sfantului Ioan Cel Nou se afla 12 placi de argint puse pe lemn de chiparos, acestea aflandu-se printre cele mai valoroase obiecte din manastire.

 

In afara de istoria constructiilor, la o biserica importanta este si pictura, iar cea de aici a fost realizata pe vremea lui Petru Rares. Nu se stie exact cine a realizat-o initial, insa acum vreo suta de ani un pictor de la Viena a refacut desenele de pe peretii lacasului de cult.

 

O alta parte importanta a oricarei manastiri este turnul clopotnita. Cel de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou a fost facut in timpul lui Petru Schiopul, iar in secolul XX au mai fost construite inca doua etaje.
Continuand vizita la manastire o sa ajungi la paraclis. Constructia sa a fost realizata de mitropolitul Anastasie Crimca, in secolul al XVII-lea.

 

Ca orice manastire romaneasca, si aici a existat un zid gros de piatra care imprejmuia asezamantul religios. Aceste ziduri au fost daramate insa si de abia in secolul trecut au fost construite unele noi, dar mult mai mici.

 

Si daca tot ai ajuns in Suceava, fa-ti timp pentru a vizita si Bustul lui Ciprian Pormbescu si casa in care a locuit acesta, monumentul eroilor din Burdujeni, monumentul Unirii, oul urias de pe platoul Cetatii de Scaun, statuia lui Petru I Musat, statuia Papei Ioan Paul al II-lea, bustul lui Mihai Eminescu sau cel al lui Mihai Kogalniceanu. Si daca Manastirea Sfantului Ioan Cel Nou te-a facut sa iti doresti sa vezi si altele, nu rata manastirea Teodoreni, manastirea Zamca sau bisericile Invierea Domnului, Sfantul Simion, Sfantul Nicolae sau Sfantu Dumitru.

 

 

Imagini din Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...