Suceava

Mănăstirea Probota

print
Manastirea Probota
Localitate:
Probota

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Mai putin cunoscuta pentru cei “neinitiati”, Manastirea Probota intregeste lista bijuteriilor din Bucovina, si este lacasul de cult unde isi doarme somnul vesnic mama lui Stefan cel Mare.

 

Manastirea Probota a fost inclusa si pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.  Asezamantul se afla la scurta distanta de Falticeni – nici 30 de kilometri – in satul Probota, care apartine in prezent de orasul Dolhasca.

 

Desi actuala constructie dateaza din 1530, istoria lacasului incepe inca din timpurile lui Petru I, care a ridicat pe aceste meleaguri o manastire din lemn, cu hramul “Sfantul Nicolae”. Mai tarziu, Alexandru cel Bun a construit, putin mai jos, o biserica din piatra, cu acelasi hram.

 

Intamplarea face ca la aceasta biserica, ani mai tarziu, sa fie inmormantata chiar mama lui Stefan cel Mare, Oltea, calugarita sub numele de Maria. Din cauza starii avansate de degradare, Petru Rares abandoneaza acest lacas si, in 1530, construieste manastirea in care ne putem ruga astazi.

 

A mai durat inca 20 de ani pentru a fi finalizate si zidurile de incinta, turnurile si chiliile. Mai mult, in partea de nord, domnitorul construieste o Casa Domneasca din piatra.

 

Multa vreme manastirea a fost marginalizata din cauza hotararii lui Petru Rares de a o transforma in necropola, aici aflandu-se mormintele domnitorilor Petru Rares si Stefan Rares, precum si al doamnei Elena Rares si ale altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

 

Insa adevarata perioada de degradare incepe la Probota cu anul 1677, cand mitropolitul Dosoftei o inchina Bisericii Sfantului Mormant de la Ierusalim. La manastire au venit calugari greci care nu au valorificat lacasul, ba, mai mult, au distrus arhitectura, zidind unele dintre ferestre si zugravind peste picturile deosebite ce acopereau peretii interiori.

 

De parca soarta sa nu era destul de trista, dupa secularizarea lui Alexandru Ioan Cuza, Manastirea Probota este desfiintata, iar biserica “Sf. Nicolae” devine biserica parohiala a satului. Cladirile incep sa se degradeze, iar un incendiu de la inceputul secolului 20 distruge chiliile.

 

Abia multi ani mai tarziu, cand aveau sa se implineasca 400 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, asezamantul a fost readus in atentia oamenilor, in biserica fiind adusa piatra de mormant a doamnei Oltea, mama fostului domnitor.

 

Urmeaza multe operatii de restaurare si refacere a cladirilor, pentru ca, aproape un deceniu mai tarziu, in anul 1993, Biserica “Sfantul Nicolae” din cadrul Manastirii Probota, sa fie inclusa, alaturi de alte sase biserici – Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Suceava si Voronet -, pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul “Bisericile pictate din nordul Moldovei”.

 

Interesant este ca maicutele de aici au foarte multe activitati nereligioase – picteaza, fac croitorie, incondeiaza oua si se ocupa de livada si gradinile cu legume. Toate acestea le asigura un trai cat se poate de decent.

 

 

Imagini din Mănăstirea Probota


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...