Bacău

Mănăstirea Măgura Ocnei

print
Mănăstirea Măgura Ocnei
Localitate:
Târgu Ocna

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Manastirea Magura Ocnei se afla in orasul Targu Ocna, din judetul Bacau. Manastirea de maici purtand hramul Inaltarea Domnului a avut o istorie tumultoasa, putin cunoscuta insa.

 

De-a lungul timpului aici au existat trei biserici, din care niciuna nu mai e in picioare azi. Localnicii povestesc ca prima biserica de lemn ar fi fost ridicata in perioada domniei lui Alexandru cel Bun, dar istoricii nu confirma aceasta varianta. Prima atestare documentara este din 1665, cand fata unui boier al zonei doneaza o parte din mostenirea ei Schitului de la Targu Ocna.

 

Alt document care mai relateaza din istoria schitului povesteste ca in secolul urmator biserica se reconstruieste tot din lemn, dar cu hramul Sfantului Gheorghe.  Apoi la inceputul anilor 1800, biserica este recladita pentru a treia oara din piatra, de data aceasta cu hramul Buna Vestire.

 

Din nefericire, comunistii au daramat in mod barbar si aceasta biserica, calugaritele au fost alungate si pe locul ei a fost infiintat un complex turistic.

 

De abia in 1993 s-a construit o noua biserica, a patra, iar manastirea a fost reinfiintata. Aceasta noua biserica este masiva, in forma de cruce, ridicata din caramida si placata cu piatra. Pentru turistul care nu este interesat doar de aspectul spiritual al zonei, trebuie mentionat ca, inainte de portile manastirii, se afla monumentul eroilor de pe Muntele Magura, ridicat in cinstea soldatilor morti pe frontul Oituz-Cosna-Ciresoaia in Primul Razboi Mondial. Din spatele monumentului, se deschide o priveliste minunata asupra orasului Targu Ocna.

 

Daca nu stiti cum sa ajungeti la manastire, accesul este simplu. Din Bacau spre Onesti, mergeti pe DN 11 vreo 50 km, apoi faceti dreapta in Onesti spre Comanesti pe DN 12A, mai mergeti inca 13 km, iar in Targu Ocna faceti stanga spre manastire, unde veti mai avea de parcurs o panta de vreo 500 metri pana la lacasul de cult aflat intr-o padure.

 

Drumul este fermecator mai ales toamna, cand veti fi inamarmurit de frumusetea muntelui Magura si a padurii de foioase.

 

Pe de alta parte, lacasul de cult este situat la 15 kilometri de Slanic Moldova, asa incat multi turisti care isi petrec concediul in statiune pot veni si pe Muntele Magura, care a devenit in ultimii ani un loc de pelerinaj al credinciosilor.

 

Pentru turistii dornici sa ramana aici mai multa vreme, cea mai simpla solutie de cazare este chiar la maicutele care ii pot gazdui in incinta lacasului de cult.

 

Imagini din Mănăstirea Măgura Ocnei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...