Iaşi

Mănăstirea Golia

print
Manastirea Golia
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Manastirea Golia din zona Targu Cucu din Iasi ofera privitorului imaginea unei citadele medievale. Zidul asezamantului ecleziastic este inalt lasand impresia ca nimic rau nu poate trece de el. Turlele ridicate in 1667 sunt impunatoare si aduc un plus de importanta semnificatiei locului.

 

In incinta se gaseste si turnul clopotnita, despre care Paul de Alep, cleric si cronicar ortodox sirian, a spus ca este unic in tarile din jur datorita maretiei sale. In anul 1900 acesta a fost supus unor lucrari de reparatii din cauza ca se deteriorase.

 

Vechea biserica “Inaltarea Domnului”, care se afla in incinta manastirii, a fost ctitorita de Ioan Golia, dar despre arhitectura sa nu se cunosc foarte multe detalii.

 

Constructia a fost afectata de trecerea anilor, iar voievodul Vasile Lupu s-a hotarat sa o refaca. Ceea ce a inceput Lupu a fost dus la bun sfarsit de fiul sau Stefanita Lupu, la mijlocul secolului al XVII-lea, iar in ceea ce priveste constructia si arhitectura, rezultatul a fost cu totul diferit fata de cea mai mare parte a bisericelor ortodoxe din Moldova. Biserica de acum este o imbinare a mai multor stiluri, predominand cele gotic si bizantin.

 

In afara faptului ca este locul preferat a mii de credinciosi din cel mai mare oras al Moldovei, Manastirea Golia, aceasta minune arhitecturala a Iasiului, atrage anual foarte multi turisti.

 

In prezent aici se gaseste Institutul Misionar Cultural Trinitas si exista sanse ca locul sa devina un centru cultural, idee care i-a venit acum 200 de ani mitropolitului Moldovei, insa nu s-a putut realiaza atunci.

 

In dorinta de a crea o mai mare legatura intre cultura romaneasca si traditia rugaciunii din inima catre Iisus, este posibil ca Preafericitul Daniel, patriarhul Romaniei, sa faca acest pas important.

 

Mergand in vizita la Manastirea Golia poti invata mai multa istorie a locurilor decat dintr-o carte. Incepand de la ruina in care s-a aflat lacasul de cult dupa secularizarea lui Cuza, trecand prin perioada de inceput de secol XX cand manastirea a fost inchisa complet si apoi cumplita epoca de aur, zidurile si constructiile din incinta spun povesti mai bine decat ar putea sa o faca oricare istoric.

 

Daca v-am convins sa faceti un popas si la Golia daca ajungeti in Iasi, manastirea este deschisa in fiecare zi pentru turistii curiosi sau evlaviosi de la 6 dimineata pana la 9 seara.

 

 

Imagini din Mănăstirea Golia


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

One Response to “Mănăstirea Golia”

  1. Moise Filip Daniel says:

    E frumos totusi…

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...