Iaşi

Mănăstirea Galata

print
Mănăstirea Galata
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Daca va numarati printre romanii care si-au propus ca, in aceasta viata, sa viziteze manastirile celebre din Moldova si Bucovina, atunci este necesar ca pe lista sa includeti si Manastirea Galata din Iasi.

 

Daca numele de “Galata” vi se pare usor atipic pentru o manastire romaneasca, trebuie sa stiti ca el are o poveste interesanta. Vine de la cartierul Galata din Constantinopol, unde stateau domnitorii Moldovei atunci cand mergeau la sultan sa primeasca firmanul de domnie. In turca acest cuvant inseamna “poarta”.

 

Manastirea a fost ctitorita de Petru Schiopul, care, inainte, mai zidise una, numita “Galata din vale”, dar care s-a daramat la putin timp dupa terminare, din cauza asezarii pe un teren neprielnic. De la biserica “din vale” a ramas doar clopotul, care in prezent este asezat in curtea manastirii pentru a putea fi admirat de turisti pentru desenul sau cu capete de bour.

 

De ce ar trebui sa mergeti sa vizitati Manastirea Galata? Pe langa prilejul de a va umple sufletul de liniste si credinta, trebuie sa vedeti si exceptionala realizare arhitectonica, fiind o sinteza intre elementele traditionale moldovenesti si influente bizantino-muntene.

 

Practic, ea are elemente arhitectonice care nu se mai intalneau in Moldova pana atunci: de exemplu peretele dinainte de naos lipseste, fiind inlocuit cu trei arcade sustinute de coloane. In plus, ca elemente noi de arhitectura, la aceasta biserica peste pronaos exista o turla secundara, iar absidele sunt luminate de trei ferestre.

 

Din pacate, nu se mai putem vedea acum pictura originala a bisericii pentru ca a fost parjolita de un incendiu in secolul al XVII-lea, fiind refacuta dupa zeci de ani.

 

In urma lucrarilor de restaurare la lacasul de cult s-au gasit ascunse morminte domnesti, apartinand celor doi copii ai lui Petru Schiopul, dar si cel al Mariei Amirali, sotia sa.

 

Istoria manastirii poate fi considerata usor atipica, la inceput fiind resedinta domneasca.

 

Apoi, in a doua jumatate a secolului XIX, in manastire a fost infiintata o scoala cu un obiect de studiu inedit: cresterea si inmultirea viermilor de matase . Ulterior, a fost inchisoare militara si de abia dupa Revolutia din 1989 a devenit manastire de calugarite.

 

Maicutele de aici se ocupa de confectionarea vesmintelor liturgice si cu arta broderiei. Asa ca, daca o veti vizita, veti vedea ce inseamna maiestria de a lucra cu acul.

 

Daca toate aceste argumente nu sunt de ajuns, atunci faptul ca zona in care este amplasat este una aproape rupta din vis ar trebui sa va convinga. Dealul pe care se afla manastirea are forma unui platou si permite o larga perspectiva cu posibilitati de observatie asupra drumului vechi din lungul vaii Bahluiului, precum si a orasului Iasi. Acesta este faptul care l-a determinat pe ctitor sa aleaga locul pentru o manastire fortificata.

 

Drumul catre lacasul care este o marturie a multor secole de istorie si spiritualitate ortodoxa este simplu, manastirea fiind situata in sud-vestul orasului Iasi, strada Manastirii nr. 4, pe dealul Galata, la o inaltime de 100 de metri.

 

 

Imagini din Mănăstirea Galata


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...