Iaşi

Mănăstirea Frumoasa

print
Manastirea Frumoasa
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Manastirea Frumoasa din Iasi se inalta falnica pe un deal din sesul Bahiului. Lacasul de cult destinat calugaritelor este atestat prima data in secolul al XVI-lea, prima biserica fiind o ctitorie a hatmanului Melenie Balica.

 

Ce face deosebita aceasta manastire frumoasa, asa cum ii spune numele, este faptul ca, pe la 1800, in curtea sa a fost ridicat “Palatul de pe ziduri”, cunoscut si sub numele de “Palatul Sturdza”. In ciuda numelui pompos, este vorba despre o casa cu un etaj, aflata in stare buna de conservare si care ascunde povesti si secrete vechi de sute de ani.

 

In jurul impozantei cladiri se pot observa ruinele unor case domnesti, despre care batranii locului au legende care mai de care demne de povestit tuturor care calca prin zona.

 

Denumirea de “Frumoasa” data acum ansamblului manastirii si dealului pe care se afla nu a existat de la inceput. I s-a spus asa dupa ce biserica a fost refacuta in secolul al XIX-lea. Cladirea mare si renovata i-a impresionat atat de mult pe cei care au privit-o, incat “Frumoasa” i-a ramas numele.

 

Lacasul sfant are acum hramul vechii biserici, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, dar a fost inchinata si Adormirii Maicii Domnului.

 

Cele patru turle si turnul bisericii ii ofera acesteia o imagine unica, in fata careia nici macar frumusetea naturii nu mai are aceeasi valoare.

 

Intregul ansamblu al asezamantului religios este inconjurat de un zid gros asupra caruia anii si-au pus amprenta si care iti lasa impresia ca, daca ar avea glas sa spuna tot ce a vazut in ultimele sute de ani, nu ai avea zile sa il asculti pana la capat.
In vestul manastirii gasesti turnul clopotnita. Acesta a fost construit in maniera neoclasica, pe fiecare dintre cele patru laturi aflandu-se coloane in stil ionic. De-a lungul timpului, turnul clopotnita si zidul ce il inconjoara au fost refacute, insa valoarea nu le-a fost afectata, pastrandu-se in timp.

 

La estul manastirii, ca o amintire sumbra, sta “Poarta Spanzuratilor”, pe unde, potrivit spuselor batranilor zonei, erau scoase persoanele ce urmau sa fie spanzurate pe un camp de langa Frumoasa.

 

In manastire mai putem admira si mausoleul familiei Sturdza, realizat la dorinta domnitorului Mihail Sturdza in 1842. Edificiul este opera unui sculptor italian, iar la baza sa, la loc de cinste, sta stema familiei Sturdza.

 

Privita de la distanta aceasta manastire, oricat de atragator ar fi peisajul din jurul bisericii, lacasul de cult il intrece.

 

 

Imagini din Mănăstirea Frumoasa


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...