Iaşi

Mănăstirea Cetăţuia

print
Manastirea Cetatuia
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Manastirea Cetatuia este un asezamant religios de calugari asezat pe un deal din sudul Iasiului, a carui biserica seamana foarte tare cu mai celebra Trei Ierarhi din oras.

 

Lacasul de cult a fost ctitorit de voievodul Gheorghe Duca, in secolul al XVII-lea.

 

La o prima vedere a manastirii se observa turnul impozabil, care lasa impresia ca este paznicul locului si ca nimeni nu trece mai departe fara acordul sau.

 

Imprejurul lacasului exista un zid de piatra care ofera oricaui privitor o impresie puternica de fortareata medievala, mai ales datorita dimensiunilor sale, avand aproape un metru si jumatate grosime si in jur de sapte metri inaltime.

 

Inca de cand a fost construita in 1670, manastirea a devenit refugiul mai multor domnitori al Moldovei si a rezistat si unor asalturi ale cotropitorilor.

 

Biserica manastirii cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este amplasata in mijlocul acestei fortarete. Deosebitul lacas de cult, foarte cautat de credinciosii care vor sa se roage pentru ei si pentru familiile lor, a fost sfintit in anul 1672, dupa ce fusese deja pictat si obiectele de cult se aflau fiecare la locul sau.

 

Odata ajuns aici nu ai cum sa nu ramai impresionat de ferestrele construite in stil gotic. De asemenea, faptul ca locul este construit in plan triconc si cele doua turle octogonale ofera o imagine unica ce nu poate sa iti ramana indiferenta.

 

Privirile sunt atrase si de stema Moldovei, sculptata pe timpanul usii, dar si pe turnul clopotnitei. Acesta din urma este construit pe doua etaje, clopotnita aflandu-se la cel de-al doilea etaj. La primul etaj, accesul se face pe o scara de piatra, iar la cel de-al doilea tot pe scara, insa aceasta e mult mai ingusta. Langa turnul clopotnitei se mai afla un postament cu un clopot foarte vechi.

 

Continuand vizita in asezamantul ecleziastic, ajungi la cuhnea domneasca sau bucataria domneasca, despre care diferiti autori au sustinut ca, de fapt, ar fi fost o baie a domnitorilor.

 

Aceasta cladire este mica si cocheta si scriitorul Alecu Russo a remarcat-o si a scris ca este pacat ca aceasta capodopera a arhitectruii servea drept bucatarie si nu i se daduse o destinatie mai demna.

 

In sudul manastirii vei gasi cladirea egumeniei si continuand drumul spre nord-est se afla o casa domneasca a lui Gheorghe Duca, o constructie cu un singur etaj, simpla, chiar prea simpla pentru un voievod.

 

 

Imagini din Mănăstirea Cetăţuia


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...