Neamţ

Mănăstirea Buhalniţa

print
Manastirea Buhalnita
Localitate:
Buhalniţa

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Multe dintre lacasurile aflate pe dealurile patriei au o istorie zbuciumata, insa cea a Manastirii Buhalnita pare sa conduca intr-un asemenea clasament.

 

Pentru a-i afla povestea trebuie sa mergeti cam la 50 de kilometri de orasul Piatra Neamt pe DN 15, dupa Bicaz, in comuna Hangu. Manastirea are doua hramuri, cel al “Intrarii in Biserica al Maicii Domnului” si cel al “Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava”.

 

Istoria manastirii porneste din 1629, fiind ctitorita de voievodul Miron Barnovschi, insa lacasul este atestat inca din 1458, cand a fost ridicat la dorinta voievodului Stefan cel Mare, care a daruit-o Manastirii Neamtului.

 

Dupa ce Barnovschi a recladit peste constructia din lemn una din piatra, manastirea a cunoscut perioada sa de aur. Primul dar pe care voievodul l-a facut calugarilor a fost o berarie, prima din tinutul Neamtului.

 

Apoi manastirii i-au fost incredintate nenumarate mosii, mori si helestee. Insa, odata cu avutiile, au venit si napastele, iscandu-se o adevarata rivalitate, finalizata cu multe procese, intre calugari si cnejii Cantacuzini, stapani ai mosiei Hangu.
Perioada de inflorire se sfarseste incepand cu anul 1715, cand voievodul Nicolae Mavrocordat inchina manastirea, cu tot venitul ei, Patriarhiei Alexandriei. De atunci incepe sa fie aplicat sistemul de arendare a egumeniei, mai exact cine promitea sa plateasca mai mult Patriarhiei Alexandriei acela era uns egumen (superior al manastirii).

 

Insa, cum egumenul-arendas nu se ocupa direct de valorificarea mosiilor manastirii, apeland la intermediari dornici, in majoritatea cazurilor, de profit, s-a ajuns la o serie de abuzuri.

 

Situatia a fost echilibrata in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin seculazarizarea din 1863, cand manastirea este transformata in biserica parohiala.

 

Apoi, chiliile calugarilor de la Buhalnita incep sa fie folosite pe post de sali de clasa, copiii fiind invatati inca din primele lectii slovele latine. Scoala improvizata este mutata intr-o alta cladire din 1900, din cauza stadiului avansat de degradare a chiliilor.

 

In 1958, insa, intreaga biserica este demolata cu grija si mutata acolo unde poate fi gasita si astazi, din cauza construirii lacului de acumulare a hidrocentralei de la Bicaz-Stejaru.

 

Din mobilierul initial au mai fost pastrate unele piese din lemn ce pot fi admirate si astazi, cum ar fi strana arhiereasca, pe care stau incrustate motive zoomorfe inspirate din mastile folosite in teatrul popular specific Vaii Bistritei.
Daca tot ajungeti in zona, pe raza comunei Hangu mai exista unele biserici de lemn – Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Nicolae din satul Chiriteni – ce merita sa fie vizitate.

 

 

Imagini din Mănăstirea Buhalniţa


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...