Neamţ

Defileul Bistriţei

print
Defileul Bistritei
Localitate:
Zugreni

Obiectiv:
Peisaje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Defileul Bistritei Aurii taie Muntii Bistritei, in judetul Neamt, raul involburat gasindu-si linistea abia in lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

 

Cheile Zugrenilor sau Cheile Bistritei sunt cea mai ingusta parte din defileu, traversand pe o distanta de 4 km zona dintre masivele Giumalau – Rarau si Muntii Bistritei. Valea lata de pana la 200 de metri poate fi considerata cel mai spectaculos sector al cursului raului Bistrita.

 

Zona este protejata prin lege, suprafata ocrotita ocupand aproape 160 de hectare de teren. Aici se intalneste o planta unica in lume, Pietrosia levitomentosa, descoperita in zona cabanei Zugreni.

 

Peretii se inalta spre cer ajungand pana la 300 de metri. Cheile sunt strajuite de stanci uriase cu forme stranii si denumiri pe masura. Vizitatorul poate admira cu rasuflarea taiata Stanca Coifului, Piatra lui Osman, Coltul Acrii, Grindul Puscatei.

 

Pasionatii de senzatii extreme pot face rafting pe raul Bistrita . In aceasta zona, apele sunt involburate, nu lipsesc vartejurile, experienta de neuitat.

 

La un moment dat, raul Bistrita formeaza o insula in mijlocul apelor nelinistite. Pe aceasta mica portiune de pamant gasim si o cabana . La cabana se ajunge pe un pod de lemn, existand si locuri de campare platite, in lunca ingusta.

 

Raftingul si caiaking-ul se pot practica in zona in special primavara, in aval de uzina electrica din comuna Bistrita Bargaului. Atunci cand aceasta uzineaza apa din lacul de cumulara Colibita, albia Bistritei pana la comuna Livezile se transforma intr-un torent navalnic.

 

Turismul nautic se poate practica pe lacul de acumulare Colibita, insa nu exista oferte bine definite pentru navigatia de agrement. Exista potential si pentru inot si windsurfing.

 

Escalada este inca un sport care se poate practica in zona, structura montana generand aparitia unor trasee spectaculoase, amenajate de catre pasionati, cu diferite lungimi si grade de dificultate.

 

Nu doar natura ofera un spectacol in aceasta zona, ci si arhitectura locuintelor de lemn. Aproape toate usile si portile, chiar pana si gardurile sunt lucrate extren de fin de mesterii populari care au creat broderii de lemn pe care le poate invidia orice smecher cu vila de beton. Flori, animale si forme geometrice – toate se regasesc in diverse culori pe casele acestor oameni din satele de pe Valea Bistritei Aurii. Cea mai cunoscuta localitate pentru aceasta arta a „imblanzirii” lemnului este Ciocanesti.

 

In plus, turistii se pot arata interesati aici si de arta populara bucovineana care se regaseste in tesaturi si cusaturi, incondeierea oualelor, miniaturi geometrice, costume populare cu broderii de margele si blana de jder.

 

In zona exista multe pensiuni chiar si de patru stele, insa cel mai bine te cazezi la cei care practica agroturismul, unde oaspetii sunt primiti mereu cu un pahar de tuica sau de vin, iar ochii sunt ademeniti de mamaliga cu branza si smantana proaspete, pastrav afumat si sarmale.

 

Imagini din Defileul Bistriţei


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...