Neamţ

Curtea şi Biserica Domneasca din Piatra Neamţ

print
Curtea şi Biserica Domneasca din Piatra Neamţ
Localitate:
Piatra Neamt

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Curtea si Biserica Domneasca din Piatra Neamt sunt vestigii ale vietii medievale din acest oras, fiind construite in lunga domnie a lui Stefan cel Mare.

 

Intregul ansamblu contine curtea domneasca, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul si un turn-clopotnita. Fiind situate chiar in centrul orasului Piatra Neamt, atrag multi turisti care aici descopera un crampei de istorie.

 

Curtea Domneasca, biserica si turnul au fost imprejmuite in trecut de un zid gros de piatra, cu rol de aparare. Din acesta se mai poate vedea doar o portiune in partea de sud si in spatele Liceului Petru Rares.

 

Din nefericire, nu se mai poate vedea mult din vechea Curte Domneasca din Piatra Neamt pentru ca „modernizarile” au distrus-o partial. Din original au ramas doar pivnitele casei domnesti (acum aici este un muzeu) si bucati din zidurile de incinta. In rest, in locul ei s-au construit alte case, un liceu si chiar strazi.

 

Biserica insa este in picoare si domina falnica peisajul din centrul orasului, ramanand vestigiu al arhitecturii moldovenesti de pe vremea lui Stefan cel Mare. Si pe biserica si-a pus pecetea vremea, vechea catapeteasma fiind distrusa, iar cea noua este din secolul XIX, fiind pictata de Panaite Mavrodin si C.V. Basarab, luand ca model Manastirea Agapia.

 

Privita de afara, aceasta biserica impresioneaza prin contrast – zidurile de piatra sunt sobre si ingalbenite de vreme, dar din cand in cand au brauri de caramida viu colorata. Cat despre turnul clopotnita, acesta avea menirea de bastion de straja pe vremea atacurilor turcesti si nu numai.

 

Constructia ce se inalta cam 20 de metri are patru contraforturi inca de acum 500 de ani. Doar foisorul de paza a fost adaugat ulterior.

 

Din complexul Curtea Domneasca din Piatra Neamt face parte si Muzeul Curtea Domneasca, de langa Liceul Petru Rares. Acesta este deschis de marti pana duminica de la 10 la 18 (in perioada aprilie-septembrie) si de la 9 la 17 in restul anului. Muzeul expune materiale tridimensionale si documente referitoare la Curtea Domneasca asa cum arata ea candva.

 

Tot in aceasta locatie se gasesc si trei muzee deosebite din Piatra Neamt: Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni.

 

Curtea Domneasca, Biserica Sf Ioan si Turnul-Clopotnita sunt recunoscute drept un simbol al orasului de la poalele Pietricicai si pot fi admirate si din telegondola instalata de cativa ani in oras.

 

Imagini din Curtea şi Biserica Domneasca din Piatra Neamţ


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...