Botoşani

Cetăţile dacice de la Stănceşti

print
Cetăţile dacice de la Stănceşti
Localitate:
Stănceşti

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Cei care ajung in Moldova trebuie neaparat sa viziteze si cele doua cetati dacice de la Stancesti, locul in care veti cunoaste o parte din trecutul poporului roman, despre obiceiurile si traditiile stramosilor nostri.

 

Descoperite la mijlocul secolului XX, cetatile din satul Stancesti, comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani, sunt unele de mari dimensiuni, considerate mai degraba o cetate dubla.

 

Ele sunt asezate pe un deal cu panta lina, intr-o zona de ses, la iesirea din Botosani spre Suceava, la aproximativ cinci kilometri vest de Botosani. Accesul catre ele nu este deloc greoi, facandu-se fie din drumul national ce leaga Botosaniul de Suceava, fie din localitatea Stancesti prin urcarea unui mic drum de tara din dreptul bisericii din localitate.

 

Cele doua cetati sunt datate in secolele VI-III inainte de Hristos si au fost construite dintr-un val de pamant cu sant de aparare.

 

Cetatile vechi de 2.500 de ani sunt impozante si dupa atate vreme, valul de pamant al fiecareia are cinci metri inaltime, iar adancimea santului ajunge la sapte metri.

 

Prima cetate este inconjurata de un sant de vreo 12 metri latime. Doar inspre est, exista o intrerupere in valul de pamant unde se crede ca exista intrarea in cetate inalta de vreo 4 metri. In partea de sud se pastreaza un turn si o locuinta, ambele in ruina.

 

Cea de-a doua cetate este amplasata la sudul celei dintai si are si ea val de pamant imprejmuitor inalt tot de pana la cinci metri.

 

Au existat foarte putine sapaturi arheologice la Stancesti si, de aceea, nu s-a gasit mare lucru. Cea mai importanta piesa a fost descoperita sub podeaua unei case din interiorul fortificatiilor. Aceasta „comoara” dezgropata este din aur, are cam 100 de grame, jumatate de metru lungime si o forma bizara. Poate parea un peste cu solzi, dar cu cap de mistret si coada de pasare.

 

Lumea moderna si-a pus amprenta nefasta asupra acestui loc incarcat de istorie, din cauza neimplicarii autoritatilor locale in exploatarea cetatilor dacice de la Stancesti ca obiectiv turistic.

 

Dupa Revolutie, pamantul a fost redat oamenilor din sat asa ca pe suprafata primei cetati se cultiva acum… porumb, iar a doua cetate este impadurita. Localnicii stiu de existenta cetatilor, dar putin le pasa sa le si conserve pentru a atrage turisti, iar autoritatile nu fac nici ele nimic sa le protejeze.

 

In Botosani, alaturi de cetatile dacice de la Stancesti, au mai fost facute descoperiri similare la Dersca si Copalau.

 

Imagini din Cetăţile dacice de la Stănceşti


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...