Suceava

Cetatea Şcheia

print
Cetatea Scheia
Localitate:
Suceava

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Sus, pe varful dealului Septilici, se afla cetatea de Apus a Sucevei, cunoscuta, de altfel, sub denumirea de Cetatea Scheia. Amplasata strategic la 80 de metri inaltime fata de Lunca Sucevei, ruinele ofera o panorama fantastica asupra intregii zone.

 

Desi incarcata de semnificatie, prezentand cele mai vechi urme ale unei constructii de piatra din zona Sucevei si chiar a Bucovinei, Cetatea Scheia este “obiectivul fara istorie”, fiind distrusa inainte de a fi finalizata.
Fortificatia a fost ridicata in timpul domniei lui Petru I Musat si, la scurt timp, la inceputul secolului al XV-lea, a fost daramata.

 

In prezent, din cetatea impunatoare, construita cu mare iscusinta, in forma de romb si cu laturi egale si paralele, nu au ramas decat niste ruine. Singurul care se mai distinge cat de cat este turnul de pe latura de vest. In plus, cetatea nu e trecuta in niciun act oficial al vremii, istoria ei s-a transmis doar din batrani.

 

Nici pentru administratia locala nu prezinta niciun interes, desi se afla la numai un kilometru de Suceava. Locul poate fi o oaza de liniste pentru cei care vor sa scape, un weekend, de aglomeratia orasului. Din pacate, drumul pana la Cetatea de Apus a Sucevei poate fi o adevarata aventura. Locuitorii de prin partile locului habar n-au despre ce fortificatie e vorba si te corecteaza, indeamnandu-te spre obiectivul-emblema al Sucevei, Cetatea de Scaun.

 

Administratia nu a ridicat niciodata problema unei cai de acces. Nu exista nici macar un indicator care sa anunte existenta Cetatii de Apus. Putini locuitori stiu ca la fortificatie se poate ajunge pe un drum forestier, aflat la capătul strazii Mihail Sadoveanu din orasul capitala de judet.

 

Dupa ce treci printr-o padure, pe o carare de munte haotica, te astepti sa ajungi, in sfarsit, la cetatile de importanta strategica, manastirile si curtile domnesti, cu ziduri de piatra inalte, care ar fi trebuit sa se inalte impetuos in botul dealului.

 

In schimb, cararile trec dintr-o parte in cealalta, direct peste urmele de ruine. Nici macar un semn ori o tablita nu vorbeste despre istoria locului. Exista doar un picior de fier a ceea ce a fost candva, probabil, un indicator care marca importanta fortificatie descoperita in urma cu mai bine de jumatate de secol.

 

Vizitatorul ramane dupa aceasta vizita doar cu privelistea de sus asupra comunei Scheia.

 

 

Imagini din Cetatea Şcheia


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...