Neamţ

Cascada Duruitoarea

print
Cascada Duruitoarea
Localitate:
Durău

Obiectiv:
Peisaje

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Daca Valea Prahovei are Urlatoarea, Masivul Ceahlau are Cascada Duruitoarea. Asa cum le spune si numele, e vorba despre doua caderi de apa absolut impresionante prin zgomotul pe care il produc – greu te intelegi verbal la poalele oricareia dintre ele.

 

Daca la Urlatoarea merge tot turistul de weekend, care se cazeaza la Busteni sau Sinaia, cascada Duruitoarea este mai greu accesibila si poate de aceea si-a pastrat o nota mai pregnanta de salbaticie.

 

Cum ajungi? Exista doua posibilitati – din statiunea Durau (judetul Neamt) sau, pentru turistii experimentati si obisnuiti cu muntele, de la cabana Dochia de pe platoul Ceahlaului. Alegem traseul de la Durau, pentru ca este accesibil tot timpul anului, desi e mai dificil iarna.

 

Din statiune, se pleaca pe drumul asfaltat care trece prin fata Manastirii Durau si ajungi la punctul de Salvamont. Cum masivul este arie protejata, platesti taxa de intrare in Parcul National Ceahlau – 5 lei. De aici se urmareste indicatorul si apoi marcajul montan aflat la tot pasul pe copaci – cruce rosie. Un turist obisnuit face pana la cascada cam doua ore.
Tot traseul este prin padure, unde te poti bucura de liniste si aer curat. Poteca este dominata de radacinile coniferelor. Acestea dau senzatia ca au crescut ca sa creeze trepte pentru turisti.

 

Vei vedea si pentru ce ai platit bani la intrarea in parcul national: din loc in loc sunt puncte de popas amenajate cu bancute, mese si tomberoane de gunoi. La cam o ora de mers, ajungi in Poiana lui Stefan si stii ca ce e mai greu a trecut.
Aici este intersectia cu drumul care vine de la Cabana Fantanele. In continuare, cararea prin padure urca si coboara domol. Pe ultima portiune de traseu se aude deja vuietul infernal al cascadei care te infioara.

 

Caderea de apa in doua trepte a cate 25-30 de metri fiecare este impresionanta. Poteca apoi o ia prin partea stanga a cascadei si urca destul de abrupt. Aceasta ultima portiune de traseu este amenajata, fiind periculoasa, cu trepte de lemn si balustrade.

 

Desi se poate spune ca Duruitoarea nu se compara ca debit sau inaltime cu suratele ei gigantice de prin lume, are un farmec aparte, ofera un spectacol grandios si face o galagie de nedescris.

 

In prima parte a cascadei apele au sapat in stanca, iar al doilea prag rasfira paraul in evantai, de la vreo cinci metri inaltime.

 

Daca statiunea Durau este situata la o altitudine de 800 de metri, cascada Duruitoarea se afla la 1270 si este formata pe paraul Rupturii, care izvoraste din munti, prinde forte in Valea Schitului si apoi se varsa in Lacul Izvorul Muntelui.
De la cascada, traseul complet duce pana la cabana Dochia, dar pana acolo mai faci cel putin doua ore si poti merge doar vara.

 

Ca posibilitate de cazare, cel mai bine stai in Durau, unde pensiunile noi de patru stele se imbina romaneste cu cele mostenite din epoca de aur, iar acum au devenit ruine.

 

Despre preturi de cazare sau masa, acestea difera in functie de pretentii – gasesti camere si la 100 de lei, dar si la 250.

 

 

Imagini din Cascada Duruitoarea


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...