Iaşi

Casa memorială Mihail Sadoveanu

print
Casa memoriala Mihail Sadoveanu
Localitate:
Iaşi

Obiectiv:
Case memoriale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

I s-a spus “vila cu turnisor patrat” din motive ce se pot observa cu ochiul liber: vila din Copou in care a locuit binecunoscutul scriitor roman Mihail Sadoveanu, dar prin care s-au perindat nenumarate personalitati ale culturii romanesti – sa-i mentionam doar pe Mihail Kogalniceanu si George Enescu- , are un turn patrat, care domina fatada cladirii. E imposibil sa treci pe langa ea, intr-o plimbare lejera prin faimosul parc iesean Copou, fara sa o observi – si sa o vizitezi.

 

Mihail Sadoveanu a locuit aici din 1918 pana in 1936, urmandu-i lui Enescu, care locuise trei ani in vila contruita in 1842 de Mihail Kogalniceanu.

 

Iata si un fragment graitor din prezentarea oficiala a muzeului, referitor la aceasta perioada: „Intamplarea a voit ca Mihail Sadoveanu sa paseasca in noua casa de la Copou, intr-un moment in care George Enescu era pe punctul de a se dezlipi (…) Vreme de mai multe luni de zile, Euterpe si Erato au prezidat deci amandoua intr-o aceeasi casa. In cele din urma, insa, muza lui Mihail Sadoveanu a ramas sa stapaneasca singura”.

 

Inainte de a se muta la Bucuresti, muza cu pricina si Iasiul i-au inspirat lui Sadoveanu o puzderie de opere memorabile: cine nu a citit, macar o data, “Venea o moara pe Siret”, “Hanu-Ancutei”, “Zodia Cancerului”, “Baltagul”, “Fratii Jderi”? Din acest motiv dar si multe altele care raman de descoperit, casa memoriala Mihail Sadoveanu merita parcursa pe indelete.

 

Muzeul dedicat lui Sadoveanu dateaza din 1980 si este compus din sapte camere, amenajate atat pentru a ilustra istoricul casei, cat si al locuitorilor sai vestiti si, mai ales, pentru a evoca viata si opera marelui scriitor.

 

Asadar, curiosii vor descoperi, rand pe rand, camera cu camera, documente privind istoricul casei si al personalitatilor care au locuit in vila cu turnisor.

 

O curiozitate o reprezinta documentele si obiectele care evoca anii de scoala si debutul scriitorului Sadoveanu. Puteti descoperi camera de primire a musafirilor si obiecte care evoca marile pasiuni ale lui Sadoveanu – pescuitul, vanatoarea si sahul, dar si multe alte raritati.

 

Cei dornici sa se apropie de locul unde s-au nascut marile romane sadoveniene ar trebui sa-si programeze vizita la Iasi in prima duminica a lunii mai, dintr-un motiv suplimentar: toata curtea vilei cu turnisor este in floare si se organizeaza “Sarbatoarea liliacului”. Mai aveti de retinut doar ca de marti pana duminica programul muzeului este de la 10 la 17.00, iar lunea este inchis.

 

 

Imagini din Casa memorială Mihail Sadoveanu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...