Bacău

Casa memorială George Bacovia

print
Casa memoriala George Bacovia
Localitate:
Bacău

Obiectiv:
Case memoriale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Casa memoriala a lui George Bacovia, considerat cel mai important poet simbolist al literaturii noastre, ar trebui sa fie una din cele mai importante opriri pe traseul unui circuit cultural prin Romania. Nu va sfiiti insa sa vizitati aceasta casa-muzeu si doar daca sunteti in trecere prin Bacau.

 

Aflata pe strada George Bacovia (initial numita strada Liceului), langa statuia lui Stefan cel Mare, casa memoriala a fost deschisa publicului, pentru prima data, in anul 1971.

 

Muzeografa povesteste ca parintii lui Bacovia s-au mutat aici in 1906, pe cand poetul era student in Bucuresti, la Facultatea de Drept. Insa, cand a venit acasa, in vacanta, tanarul George a scris una din cele mai cunoscute poeme dedicate primaverii, “Note de primavara”, chiar de la fereastra acestei case.

 

Casa a beneficiat, recent, de fonduri pentru renovare, fiind executate lucrari de consolidare. In cele cinci camere ale locuintei care sunt deschise vizitatorilor, turistii interesati pot admira obiecte de uz personal, precum si mobilierul original, care a apartinut scriitorului. De asemenea, sunt expuse manuscrise originale si piese de patrimoniu.

 

Nu in ultimul rand, salonul casei este destinat memoriei parintilor poetului, Zoe si Dimitrie Vasiliu, aici fiind pastrate la loc de cinste pianul, vioara si portretele acestora.

 

Gradina casei a fost refacuta in spiritul cultural al locului, astfel incat, aici, puteti admira sculpturi realizate de artisti contemporani.

 

Pentru un tur cat mai complet, vizitatorilor li se pune la dispozitie o caseta video pe care se afla un documentar, in care apare si poetul, care a murit in 1957, la varsta de 75 de ani. In plus, il puteti auzi chiar pe George Bacovia recitand propriile versuri, pe o caseta audio.

 

Daca nu veti fi impresionat de casa memoriala in sine, cu siguranta viata poetului vi se va parea foarte interesanta. In afara de poeziile pentru care este cunoscut, Bacovia s-a evidentiat din liceu drept un artist complet, cantand la mai multe instrumente, fiind exceptional la vioara, si castigand premiul I pe tara la un concurs de desen pentru tineri.

 

Dupa ce a incercat Scoala Militara din Iasi, renuntand in al doilea semestru, se hotaraseste ulterior sa urmeze cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti, apoi pe ale institutiei similare din Iasi. In cele din urma s-a stabilit in Capitala, unde a si murit, in casa pe care o detinea in cartierul Giurgiului.

 

Imagini din Casa memorială George Bacovia


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...