Suceava

Casa memorială Ciprian Porumbescu

print
Casa memoriala Ciprian Porumbescu
Localitate:
Stupca

Obiectiv:
Case memoriale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Intr-o localitate din judetul Suceava, iubitorii de muzica pot intra in universul in care a trait cel mai mare compozitor al Bucovinei. Complexul muzeal din satul Stupca, format atat din muzeul Ciprian Porumbescu, cat si casa memoriala in care a locuit intemeietorul muzicii moderne romanesti, este impresionant nu doar prin vechime si prin semnificatia sa istorica, ci si prin stilul arhitectonic.

 

Casa Memoriala, o anexa a unei locuinte traditionale vechi, nu difera prea mult de cele de prin partile locului. Din peretele scorojit se pot vedea iesind barnele din lemn, imbracate mai apoi intr-un strat de lut. Are doar doua camarute si un hol, pentru ca originala constructie a fost demolata si atat a mai ramas din ea.

 

Inauntru, fotografiile de familie ale compozitorului ori obiectele personale ale lui Ciprian Porumbescu dau ocazia vizitatorului sa cunoasca o mica parte din ceea ce a insemnat viata acestuia. De asemenea, odaile in care cel mai mare compozitor pe care l-a dat Bucovina se intalnea cu lautarii satului constituie o buna ocazie de a face parte, pentru cateva clipe, din universul care si-a pus amprenta pe creatia porumbesciana.

 

Un fost conac boieresc din secolul al XVII-lea adaposteste, la cate sute de metri, Muzeul Memorial care incearca sa reconstituie activitatea si viata compozitorului bucovinean.

 

Manuscrisele, fotografiile, pianul surorii compozitorului, Marioara Ratiu-Porumbescu – toate contureaza personalitatea muzicala a artistului, evocand totodata momente semnificative din viata acestuia.

 

Pe fundal se aude in surdina “Balada” lui Ciprian Porumbescu, ce poate fi si cumparata pe suport audio de la muzeografa.

 

Complexul este amplasat in mijlocul unui parc care gazduieste specii de flori rare si arbori seculari. Cei care vor sa se recreeze pret de cateva minute in mediul in care a trait si a compus Ciprian Porumbescu pot vizita muzeul de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00, pe timp de vara. Iarna, programul de vizite se scurteaza cu o ora.

 

Marele compozitor, dirijor si violonist, arestat pentru parerile sale politice, a compus cele mai bune lucrari din spatele gratiilor. A murit la varsta frageda de doar 29 de ani, sub privirea neputincioasa a tatatului sau si a surorii sale si este ingropat in cimitirul din satul care acum ii poarta numele.

 

 

Imagini din Casa memorială Ciprian Porumbescu


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...