Neamţ

Casa memorială Calistrat Hogaş

print
Casa memoriala Calistrat Hogas
Localitate:
Piatra Neamt

Obiectiv:
Case memoriale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

La Piatra Neamt, pe o strada linistita si umbroasa, se ridica, de mai bine de un secol, casa in care a locuit si creat marele povestitor Calistrat Hogas. Strada pe care se afla locuinta scriitorului ii poarta numele – semn ca aici se afla Casa Memoriala Calistrat Hogas.

 

Nu ai cum sa ratezi locul: este prima casa pe strada, cu un gardulet pitic din piatra de rau si o constructie cu veranda de lemn si patru pilastri ce se inalta chiar la intrare.

 

Cladirea dateaza din anul 1885, cand a fost ridicata prin ingrijirea socrului scriitorului, preot, care si-a inzestrat fiica cu doua locuinte, o anexa si o livada – gospodarie mare si frumoasa.

 

Parintele Costache Gheorghiu nu s-a preocupat doar de utilitate, adresandu-se si sufletului: casa inaltata din grija sa este un adevarat monument de arhitectura, inscrisa in Patrimoniul Cultural National.

 

Nu va asteptati la marmura si florarii de fier forjat. Casa lui Calistrat Hogas este reprezentativa pentru zona si vremurile acelea, fiind ridicata pe o fundatie de pamant, cu pereti din paianta. Are podea de lemn, sobe din caramida si decoratiuni neoclasice.

 

Desi scriitorul a murit in 1917, in casa au continuat sa locuiasca sotia si doua fiice – una dintre acestea, Sidonia, a fost cea care a avut initiativa de a organiza, in 1939, primul muzeu dedicat lui Calistrat Hogas. Muzeul particular era compus dintr-o singura incapere initial. Trei decenii mai tarziu, in 1969, intreg spatiul locuibil din casuta cu pridvor a devenit muzeu memorial de stat, folosindu-se piesele originale luate de la familie.

 

In fine, abia in 1994 s-a definitivat amenajarea casei memoriale Calistrat Hogas, reconstituind atmosfera din timpul vietii marelui calator si povestitor.

 

O camera il reprezinta pe drumetul Calistrat Hogas, si contine, printre altele, picturi ale Iuliei Halaucescu, inspirate din povestirile lui Hogas.

 

O alta incapere este biroul scriitorului. In fostul salon al familiei a fost amenajata o retrospectiva a epocii, iar in iatacul Sidoniei Hogas se conserva vremurile de odinioara. Sufrageria de iarna este amenajata ca si cum familia Hogas s-ar mai servi inca de ea.

 

Daca va indreptati spre Piatra Neamt, intrati si pe strada Calistrat Hogas, la numarul 1. Din aprilie pana in septembrie puteti vizita casa memoriala Calistrat Hogas de la 10.00 la 18.00, si in lunile friguroase – octombrie -martie, de la 9.00 la 17.00. Lunea este inchis.

 

 

Imagini din Casa memorială Calistrat Hogaş


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...