Suceava

Biserica Pătrăuţi

print
Biserica Pătrăuţi
Localitate:
Pătrăuţi

Obiectiv:
Monumente religioase & culturale

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Biserica bucovineana “Sfanta Cruce” Patrauti reprezinta o adevarata bijuterie duhovniceasca. Cu forme arhitectonice calde si perfect armonizate, edificiul este asezat pe malul raului care poarta, din batrani, nume de fata – Patruceanca, la doar zece kilometri de localitatea Suceava, in satul cu acelasi nume.

 

Este destinatia potrivita nu doar pentru cei care vor sa fie, sufleteste, mai aproape de divinitate, dar si pentru fanii istoriei. Lacasul de cult exceleaza la capitolul semnificatie istorica, fiind, in primul rand, cel mai vechi edificiu crestin construit in stilul moldovenesc. Mai apoi, este cea mai veche biserica pastrata dintre ctitoriile domnitorului Stefan cel Mare, tabloul votiv infatisandu-l chiar pe voievod alaturi de familia sa.

 

Biserica a fost parte componenta a singurei manastiri de maici pe care a ctitorit-o voievodul Moldovei. Initial, edificiul era destinat ingrijirii victimelor din luptele purtate in perimetrul Cetatii de Scaun a Sucevei.

 

Lacasul crestin a avut insa o istorie dramatica. Asalturile au ajuns pana in interiorul edificiului, iar urmele pe care le-au lasat armele se pot vedea si in prezent pe pereti, in tencuielile distruse. Ulterior, bijuteria duhovniceasca a fost pradata de talhari si, apoi, parasita pentru mai bine de doua secole.

 

Biserica a fost insa “resuscitata” la inceputul secolului al XVIII-lea de catre episcopul Calistru de Cernauti. In a doua jumatate a aceluiasi veac, edificiul a servit drept biserica parohiala.

 

Chiar daca nu este impunatoare prin marimea sa, fiind constructia de dimensiunile cele mai reduse dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, edificiul este armonios proportionat, iar pictura din interiorul bisericii este, si ea, de o valoare incontestabila pentru arta moldoveneasca.

 

In exterior, bisericuta poarta straie imparatesti, putandu-se observa mana de zugrav desavarsit a celui care a pictat-o. Simpla si eleganta, pictura exterioara, care se rezuma, in cea mai mare parte, la fragmente din scena “Judecatii de Apoi”, imbina echilibrat elemente din arhitectura bizantina, dar si din traditia moldoveneasca.

 

Un amanunt legat de aceasta biserica ridicata de Stefan cel Mare este ca in curte se afla doua mari bucati de piatra ce seamana foarte tare cu „Masa tacerii” a lui Brancusi. Insa interesant este ca localnicii sustin ca pietrele sunt acolo in aceasta forma de sute de ani si nu reprezinta doar o copie a mai celebrei opere, dimpotriva, Brancusi s-ar fi inspirat de la Patrauti cand a facut sculptura din Targu Jiu.

 

Imagini din Biserica Pătrăuţi


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...