Suceava

Arta lemnului

print
Arta lemnului
Localitate:
Cimpulung Moldovenesc

Obiectiv:
Muzee

Etichete:

Ti-a placut articolul?
Impartaseste-l cu prietenii tai!

Arta lemnului este una importanta in zona Campulung Moldovenesc, find un mestesug invatat din mosi stramosi si transmis din generatie in generatie. Atat de venerata este aceasta meserie, incat, in anul 1967, fostul muzeu de etnografie a fost transformat in Muzeul lemnului.

 

Muzeul se afla in centrul orasului. Denumirea sa este destul de ciudata, fiind singurul de acest fel din Romania, dar este extrem de valoros, datorita pieselor sale foarte vechi, de o valoare culturala inestimabila, care spun o istorie nescrisa a traditiilor romanesti.

 

Odata ajuns acolo vei putea vedea in jur de 15.000 de exponate, in peste 20 de sali diferite, Constantin Branescu si Ion Stefureac fiind cei care au pus cap la cap aceste colectii. Muzeul reprezinta o evolutie a prelucrarii lemnului, de la cele mai simple forme pana la cele mai complexe, obiectele de acolo aratand din plin talentul, dar si emotia si sentimentele artistilor populari care au fost capabili sa creeze asa ceva.

 

Sunt si cateva schite, astfel incat vei putea sa vezi cata determinare, gandire si migala se afla in spatele unei “banale bucati de lemn”, cum ar putea considera un necunoscator o sculptura delicata.

 

In afara de portile impresionante, obiecte de décor, de uz caznic, de leagane, care si alte frumuseti, vei descoperi si obiecte mult mai practice facute din lemn, precum pluguri, furci, cosuri sau lazi de zestre (in care fetele nemaritate isi depozitau paturi, tesaturi, straie alese si alte minunatii cu care urmau sa paseasca in noua casa).

 

In general, exponatele dateaza din secolele XVIII-XX, constituind un univers al traditiei si facandu-te sa fii mandru ca apartii unui popor atat de talentat, creativ, inovator si sensibil, caci numai niste persoane cu un suflet aparte ar putea sa lucreze cu propriile maini asemenea frumuseti.

 

Esentele din care sunt facute obiectele sunt diferite, la fel ca si formele si motivele folosite. Vei vedea cupe cu aspect de pasare, linguri, mobilier, dar si o expozitie in aer liber, unde vei fi surprins de masivitatea lemnului.

 

Pentru iubitorii de sah, se afla in curtea muzeului o tabla imensa, cu piese intruchipand personaje de basm romanesc in marime naturala.

 

In plus, cei pasionati de lemn pot invata sa creeze cateva obiecte simple de la angajatii institutiei. Vei fi cu siguranta uimit sa vezi cat se greu este sa obtii niste obiecte relativ simple dintr-o bucata bruta de lemn, iar apoi vei aprecia mai mult munca mesterilor populari.

 

 

Imagini din Arta lemnului


Poze de la turistii care au vizitat aceasta locatie


Adauga o imagine sau creeaza un traseu

Leave a Reply

 

Newsletter

Loading...Loading...