Istorie generală

Interesul fata de dovezile unui trecut fascinant este unul din factorii-cheie care transforma regiunile din Nord-Estul Romaniei in destinatii unice, irezistibile pentru iubitorii de istorie.

Iasiul, desi atestat documentar abia in anul 1408 de catre domnul Moldovei Alexandru cel Bun, ofera vizitatorilor cladiri chiar mai vechi decat aceasta data, asa cum este Biserica Armeana construita in anul 1395. Marturii ale existentei Iasiului se reflecta in descoperirile arhelologice de la Cucuteni, din mileniul III-II i.e.n.

Orasul ne arata si astazi istoria sa zbuciumata, dar si perioadele sale de stralucire gratie bravilor sai conducatori.

Incepand cu anul 1564, orasul a devenit capitala Moldovei in locul Sucevei, din ordinul domnitorului Alexandru Lapusneanu. 76 de ani mai tarziu, prima scoala in limba romana si o tipografie in biserica Trei Ierarhi au fost infiintata de voievodul Vasile Lupu.

Iasiul a fost incendiat de trei ori de-a lungul istoriei sale, de catre tatari in anul 1513, de otomani in 1538 si de rusi in 1686. Aici a realizat Mihai Viteazul unirea celor trei tari romanesti in anul 1600, Iasiul a dat primul imbold al Revolutiei Romane din 1848 si tot la Iasi, la 5 ianuarie 1859, a fost numit domn al Moldovei Alexandru Ioan Cuza, fauritorul Marii Uniri Nationale.

Vreme de 297 de ani, Iasiul a fost capitala Moldovei, pana cand cele doua principate Moldova si Valahia s-au unit in anul 1862 sub numele de Romania, iar capitala tarii a ramas la Bucuresti.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, la ordinul generalului Ion Antonescu, s-a petrecut in Iasi unul dintre cele mai mari progromuri din istoria evreilor din Romania, cand au fost ucisi 13.266 de evrei.

O mare parte din zona istorica a orasului a fost distrusa in mai 1944, in urma luptelor grele purtate de fortele romano-germane cu Armata Rosie, insa in perioada postbelica a avut loc o dezvoltare continua a industriei si a cartierelor.

Fiind primul oras in care s-a infiintat o scoala pentru ingineri (1814) si prima universitate din Romania (1860), alaturi de obiectivele istorice si culturale dificil de egalat in Europa, Iasiul ramane un mare punct de interes pentru iubitorii de cultura, stiinta si istorie.

Orasul Bacau este atestat documentar in perioada Evului Mediu, insa exista dovezi arheologice ale existentei sale inca din Neolitic, in asezarea dacica de la Racatau si in cultura Cucuteni.

Bacaul a fost mentionat pentru prima oara in anul 1399 sub numele de “Bacovia” sau “Ad Bacum” in arhivele Vaticanului, urmand ca numele asezarii urbane sa apara intr-un act incheiat de Alexandru cel Bun in anul 1408 cu negustorii din Liov.

In 1467, ostile maghiare conduse de Matei Corvin ocupa o vreme teritoriul Bacaului, care a devenit apoi un punct de vama important pentru comertul efectuat intre Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Tot la Bacau s-a stabilit si unul din fiii domnitorului Stefan cel Mare, Alexandrel, care a construit monumentele istorice de astazi, Curtea Domneasca si Biserica Precista.

Un alt oras locuit inca din Paleolitic, judetul Suceava a fost locul in care s-a pecetluit primul stat centralizat din Moldova, in anul 1359 si regiunea de bastina a bravilor luptatori Bogdan I (1359-1365), Petru Musat (1375-1391), Alexandru cel Bun (1400-1432) si Stefan cel Mare (1457-1504).

Suceava a fost invadata in repetate randuri de-a lungul istoriei, datorita amplasarii sale strategice si a resurselor atractive, intrand sub dominatie austriaca intre 1868 si 1918. In perioada postbelica, in Suceava s-au construit intens locuinte individuale si apoi blocuri cu patru si zece etaje, orasul cunoscand o dezvoltare fortata, impusa de regimul comunist.

Judetul Neamt isi are amprenta istorica tocmai in Paleoliticul superior, descoperirile arheologice precum unelte din piatra slefuita, corn, os sau lut ars atesta faptul ca zona a fost locuita de una dintre cele mai stralucite civilizatii preistorice ale Europei. Incepand cu a doua jumatate a secolului XIV, primele centre cu nuanta urbana precum Roman si Piatra-Neamt se remarca printr-o importanta deosebita in sistemul defensiv al Moldovei si in comert, agricultura si productie.

Botosaniul s-a evidentiat de-a lungul istoriei ca punct vamal important al marilor drumuri comerciale medievale europene, fiind in principal un centru de schimb comercial si un leagan mestesugaresc. Locasurile de cult construite de mari voievozi ai Moldovei, Stefan cel Mare si Petru Rares au o valoare arhitecturala de nepretuit.

Municipiul Vaslui, mentionat in documente pentru prima data in anul 1423, era definit in secolul XIV ca “targ”, urmand ulterior sa devina centrul marilor lupte cu otomanii in timpul domniei lui Stefan Cel Mare. In perioada feudala, teritoriul Vasluiului a fost impartit intre marii proprietari de pamant si rascumparat cu greu de catre locuitori in anul 1880.

In anul 1968, orasul Vaslui a fost numit resedinta de judet, atragand astfel o serie de investitii care aveau sa-i dinamizeze evolutia economica ce s-a mentinut mult prea lenta vreme de 80 de ani. In prezent, Vasluiul a ajuns cel mai important centru urban al judetului

Newsletter

Loading...Loading...