Ghid al tezaurului cultural

Zona nord-estica a Romaniei concentreaza un veritabil tezaur cultural lasat in urma de personalitati marcante din istoria politicii, stiintei, filozofiei si literaturii europene.

Iasiul este centrul cultural si academic al regiunii Moldova. In anul 1860 s-a infiintat prima Universitate din Romania la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a carei cladire principala este un monument admirabil de arhitectura.

Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu” este gazduita de cladirea Fundatiei Culturale Regale (construita in perioada interbelica) si detine aproximativ trei milioane de exemplare in fondul de carte, multe dintre acestea fiind considerate foarte rare.

Cartierul sudic al orasului, C.U.G.2 este locul in care a fost inaugurat, in anul 2010, Centrul Expozitional “Moldova”, unde au loc targuri si expozitii remarcabile.

Intr-un contrast fascinant de vechi si nou, blocurile moderne se imbina cu cladirile si monumentele istorice de mare interes pentru devoratorii de cultura: Obeliscul cu lei (Parcul Copou), Bojdeuca lui Ion Creanga, Palatul Roznovanu (sec. XVIII), Palatul Braunstein (Piata Unirii), Casa Pogor, Crucea lui Ferentz, Palatul Calimachi (azi sediul facultatii de medicina), Institutul de Anatomie si Baia Turceasca.

In judetul Iasi se mai afla casele memoriale ale personalitatilor Costache Negruzzi (Hermeziu) si Vasile Alecsandri (Mircesti), Palatul Domnesc de la Ruginoasa al lui A.I. Cuza, Castelul Sturdza de la Miclauseni si Conacul Cantacuzino-Pascanu de la Ceplenita.

Muzeele si institutiile culturale abunda in Iasi, de la Palatul Culturii, Opera Nationala si Filarmonica de Stat, pana la Muzeul Literaturii, Teatrului, Etnografic, al Artei si al Stiintei si Tehnicii.

Cu toate ca numele sau este asociat in principal cu o ascensiune perpetua industriala si comerciala, orasul Bacau este de asemenea si el un leagan al culturii si al traditiilor.

Iubitorii de literatura pot vizita statuia si casa memoriala a poetului George Bacovia, iar pasionatii de pictura sunt invitati sa treaca pragul locuintei faimosului pictor Nicu Enea.

Vechea cladire a Bibliotecii Judetene “Costache Sturdza” a fost inaugurata in anul 1893 si este un adevarat monument arhitectural, iar multe statui ale unor personalitati celebre din Romania se afla in Parcul Canciov.

Alte cladiri si locuri cu insemnatate culturala deosebita sunt Ateneul “Mihail Jora”, Casa de Cultura „Vasile Alecsandri” si piateta sa, Observatorul Astronomic “Victor Anestin” si Catedrala catolica, cea mai mare de acest fel din Europa de Est.

Vizitatorii municipiului Suceava vor avea ocazia sa observe unele dintre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, unde amprenta Imperiului Austriac inca rezista in urma perioadei de dominatie in teritoriu. Farmecul cultural este sustinut de Complexul Muzeal Bucovina, care cuprinde Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic (Hanul Domnesc), Muzeul de Stiintele Naturii si cel al Satului Bucovinean, Cetatea de Scaun a Sucevei si Fondul Memorial Cultural.

De asemenea, Complexul Muzeistic Ciprian Porumbescu din Stupca reitereaza genialitatea compozitorului nascut intr-o familie modesta la Sipotele Sucevei.

Judetul Neamt detine si el obiective culturale deosebite, precum Muzeul de Istorie si Arheologie din Piatra-Neamt, Muzeul de arta eneolitica Cucuteni, Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamt, Muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti, Muzeul memorial Mihail Sadoveanu din Vanatori si Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt.

Cetatea Neamt face parte din categoria monumentelor medievale de o valoare inegalabila din Romania.

In Botosani, reperele culturale pot fi admirate vizitand Casa Ciomac Cantemir-Fundatia Stefan Luchian, Casa Costache Enescu din sediul Muzeului George Enescu, Casa Manolache Iorga, Casa Memoriala George Enescu – Liveni, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Memorialul Ipotesti, Muzeul de Arheologie din Saveni, Muzeul de Stiintele Naturii din Dorohoi si Muzeul Judetean Botosani.

Vasluiul este un judet remarcabil prin tezaurele arheologice, valorile etnografice si ale artei populare. Castelul Mavrocordat (sec. XIX), Cetatea lui Stefan cel Mare (sec. XV) si Biserica Sf. Ioan ctitorita de marele domnitor sunt cateva din vestigiile istorice si culturale pastrate in teritoriu.

Turistii pot vizita Sala Arta din Vaslui, Muzeul Vasile Parvan si Casa Personalitatilor Barladene din Barlad, Muzeul Viticol din Husi, Muzeul Satesc Banca sau Muzeul Eparhial de Arta Religioasa din Husi precum si Ruinele Curtii Domnesti a lui Stefan Cel Mare si statuia domnitorului de la Podul Inalt, Mausoleul Penes Curcanul din Parcul Copou si Monumentul Independentei din Piata Palatului de Justitie din orasul Vaslui.

Newsletter

Loading...Loading...