Gastronomie

Bucataria moldoveneasca este foarte diversificata din punct de vedere al tipurilor de preparate. Exista mancaruri specifice acestei regiuni pentru antreuri, supe, feluri principale cu legume, feluri principale din carne, deserturi, conserve, muraturi si altele.

Cei care prefera mancarurile usoare gasesc in bucataria moldoveneasca o multime de preparate pe baza de legume si zarzavat, precum varza, vita-de-vie, vinete, fasole, rosii, ardei gras, ceapa, praz, ciuperci, usturoi. Carnivorii au parte de un adevarat festin in ceea ce priveste gastronomia Moldovei. Tochitura moldoveneasca este doar un exemplu.

Unele mancaruri, precum celebrele placinte poale-n brau, se fac pe toata durata anului, indiferent de ocazie. Alte preparate, insa, sunt specifice sarbatorilor religioase si anumitor momente din an. De Mucenici, de exemplu, gospodinele pregatesc “printisori” sau mucenici moldovenesti, din aluat si nuca.
Modalitatile de preparare ale mancarurilor moldovenesti sunt multiple, de la coacere sau murare la sarare, afumare, prajire sau inabusire. Mancarurile pregatite astfel sunt adesea foarte gustoase, insa nu neaparat si dietetice.

Preparate traditionale moldovenesti

Platoul traditional reprezinta unul dintre antreurile favorite ale pasionatilor de mancare moldoveneasca. Platoul se pregateste din muschi de porc afumat, carnaciori afumati, toba, slaninuta, telemea de burduf, ceapa rosie, ardei gras si rosie. Un astfel de aperitiv este servit in general la diverse ocazii si mese festive.

Papra moldoveneasca reprezinta un amestec de papara (omleta) si mamaliga. Acest tip de mancare are la baza ouale, malaiul, smantana si branza de oaie.

Parjoalele moldovenesti au o forma lunguiata si sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de chiftele traditionale romanesti. Pe langa forma lor lunga, in loc de rotunda, parjoalele au un continut bogat de verdeata, legume si plante aromatice. In ele se pot pune morcovi, patrunjel, marar, ceapa verde, cimbru, usturoi si, desigur, carne tocata.

Acreala moldoveneasca este un tip de ciorba specific regiunii Moldovei. Preparatul se face din legume si zarzavat, la care se adauga zer , dupa care se serveste cu ceapa verde si cu patrunjel proaspat, tocat.

Borsul moldovenesc reprezinta un preparat aparte, cu o tehnica de gatit foarte speciala. Pentru borsul moldovenesc se folosesc crengute de cimbru, visin si telina, precum si tarate de grau si malai. Borsul se foloseste la prepararea ciorbelor cunoscute ca bors de carne (de obicei pui sau gaina), bors de legume etc.

Dresala este un tip de ciorba specifica zonei Neamtului. Preparatul se face cu legume, smantana, lapte batut sau zer, oua, verdeata si ulei. Ciorba dresala este servita de obicei rece sau amortita, cu ceapa verde.

Sarbusca moldoveneasca reprezinta un tip de ciorba preparata din zer de lapte, legume, malai si verdeata. Preparatul mai este cunoscut si sub numele de nacreala si se serveste in general cu mamaliga.

Tochitura moldoveneasca este un fel principal, pregatit din carne de porc cu mamaliguta si ou, ficatei, telemea de oaie si carnati.

Chisca moldoveneasca face parte dintre preparatele traditionale din carne de porc, de tipul carnatilor. La baza, chisca se pregateste din carne de porc, ceapa si orez care, odata preparate, se introduc intr-un mat de porc. Dupa pregatire, noul carnat trebuie prajit si se serveste ca fel principal. Alte variante pot contine si diverse alte ingrediente, precum slanina, bulion, costita etc.

Sfaraiala moldoveneasca este un preparat servit ca fel principal, pe baza de carne de vita. Carnea se serveste cu mamaliguta, unt si smantana.

Sarmalele moldovenesti reprezinta unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucataria Moldovei. Acestea pot fi facute din frunze de varza sau vita-de-vie, cu o umplutura din carne de porc sau un amestec de porc si vita sau chiar un amestec de porc, vita si oaie. De asemenea, la sarmalele moldovenesti se foloseste adesea borsul.

Poale-n brau sunt unele dintre placintele cele mai populare, atat in regiunea Moldovei, cat si in restul teritoriului. Placintele se umplu de obicei cu branza dulce, dar exista si alte variante de umpluturi. Dupa ce se pregateste aluatul si se umple, placintele sunt date la cuptor. La final se presara cu zahar pudra. Exista doua variante foarte cunoscute de poale-n brau: cele sarate, servite ca aperitiv si cele dulci, servita ca desert. Preparatul poate fi servit atat cald, cat si rece.

Alivenci moldovenesti reprezinta un tip de desert specific regiunii Moldova. Preparatul se realizeaza din branza de vaci, malai, lapte, faina, oua, unt si smantana. Compozitia se pune la cuptor precum o placinta, iar preparatul final se serveste cald, garnisit cu smantana.

Newsletter

Loading...Loading...