Evenimente cu caracter sezonier

In orasele moldovenesti din nord-estul tarii au loc numeroase evenimente culturale si artistice, majoritatea in stransa legatura cu traditiile romanesti. Sarbatorile, targurile si festivalurile aduc expozitii de instrumente muzicale, decoratiuni si produse artizanale, mancare traditionala si spectacole cu muzica si dans. Evenimentele sunt dedicate adultilor, dar si copiilor.

Targul Mesterilor Populari din Vaslui este un eveniment care reuneste traditiile populare si mesteri din toate regiunile tarii. Vizitatorii targului descopera aici detalii despre arta olaritului si sculpturii in lemn. Printre exponate se numara piese din ceramica de Nisporeni, decoratiuni pe panza de sac, opinci, chimire, impletituri din sfoara si alte piese din universul mestesugurilor populare. Editia 2011 este programata la inceputul lunii septembrie, in parcul Copou.

Zilele Municipiului Vaslui reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente ale Vasluiului. Evenimentul aduce un program foarte diversificat: activitati sportive pentru iubitorii de fotbal, tenis sau sah, spectacole de muzica si dans, prezentari de moda, concursuri,
spectacole de lumini si spectacole dedicate copiilor, vizitari de muzee si altele.

Festivalul “Multicolor” se desfasoara in Iasi si este un festival de film si muzica in aer liber. In cadrul festivalului sunt promovate 10 culturi prin evenimente dedicate publicului. Evenimentele se desfasoara in parcuri, esplanade si pe strazi, astfel incat sa poata lua parte cat mai multa lume. Festivalul are ca scop comunicarea interculturala.

Festival de Foclor pentru Copii si Tineret “Cătălina” reprezinta un eveniment cu traditie in Iasi. Evenimentul se desfasoara in centrul orasului si reuneste ansambluri folclorice venite din diverse zone ale Romaniei. Festivalul este astfel conceput incat fiecare ansamblu sa se “dueleze” cu celelalte, in ceea ce priveste portul popular, obiceiurile, muzica si dansurile specifice fiecaruia.

Festivalul International de Film de la Iasi este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Iasi. Festivalul promoveaza arta cinematografica sustinand filmele independente si pe cele de autor. Cei care participa la festival au ocazia de a viziona filme atat in spatiul conventional al salii de cinema, cat si in spatii inedite, precum cine-cortul.

Maratonul Foto din Suceava este un eveniment-concurs, dedicat pasionatilor de fotografie, atat profesionistilor, cat si amatorilor. Evenimentul este planificat ca o cursa fotografica in care concurentii trebuie sa predea juriului un anumit numar de fotografii, pe teme diverse, intr-o anumita perioada de timp.

Targul Colectionarilor este un al eveniment important din Suceava desfasurat pe durata a doua zile. Expozantii aduc piese vechi, cu incarcatura istorica si personala, decoratiuni interioare, piese de mobilier si povesti despre vremuri de altadata.

Festivalul Tarafuri si Fanfare este un eveniment traditional, gazduit de Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. Evenimentul a luat nastere dupa un concept apartinand lui Grigore Lese si Marius Tuca. In cadrul festivalului au loc spectacole de fanfare venite din zone diferite ale Romaniei.

Festivalul de arta Medievala Stefan cel Mare este unul dintre cele mai frumoase evenimente de factura istorica si culturala desfasurate in Suceava. Vizitatorii pot sa asiste la scene care apartin unor momente istorice din secolul al XV-lea. Festivalul reuneste personaje in costume de epoca, spectacole de muzica folk, intreceri sportive precum un turnir al cavalerilor sau trasul cu arcul.

Festivalul International Enescu – Orfeu Moldav, desfasurat in Bacau, se afla la a 32-a editie in 2011. Bacaul atrage muzicieni din Romania si tari precum Germania, Austria sau Italia la unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale. Din program fac parte recitaluri, concerte camerale si concerte simfonice.

Festivalul national de muzica folk pentru copii si tineret din Botosani se afla in 2011 la cea de-a treia editie. In cadrul evenimentului au loc recitaluri si concursuri.

Newsletter

Loading...Loading...