Evenimente

Moldova este una dintre cele mai atractive regiuni ale Romaniei, cu manastri, muzee, case memoriale sau parcuri naturale spectaculoase care amintesc de datini si obiceiuri stramosesti. Anual, au loc aici numeroase evenimente culturale si festivaluri, adevarate atractii turistice pentru vizitatori.

Municipiul Iasi, unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei, este atat centrul economic, cat si cultural al Moldovei.

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale care au loc la Iasi este Targul national de ceramica traditionala Cucuteni 5000. Targul se organizeaza in luna iunie, in Parcul Copou, iar vizitatorii pot admira si cumpara obiecte realizate de mesteri olari din toata tara.

Sarbatorile Iasilor au loc in fiecare an in luna octombrie si includ si pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Bucovinei si a Moldovei. Anual, peste 1 milion de pelerini din intreaga tara vin sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. La Sarbatorile Iasilor au loc si evenimente culturale, sportive si focuri de artificii.

Noaptea muzeelor este un eveniment cultural national care se desfasoara si la Iasi. Cu ocazia acestui eveniment, cele mai importante muzee isi asteapta vizitatorii in nocturna, cu numeroase expozitii, concerte, proiectii de filme si spectacole de teatru.

Festivalul Multicolor este un festival de muzica si film, organizat in aer liber. Acest eveniment promoveaza cultura si traditiile a zece culturi diferite si se desfasoara anual in Parcul Copou.

In fiecare an, Gradina Botanica deschide pentru publicul larg Expozitia de Azalee si Expozitia de Trandafiri.

Tot la Iasi au loc si Festivalul International al Muzicii Mecanice, Targul Mestesugarilor, Targul de Carte Librex, Sarbatoarea Liliacului, Fete de la musique, Festivalul Berii si Festivalul Vinului.

La Vaslui se organizeaza anual Festivalul de Umor Constantin Tanase. Festivalul aduce pe scena vasluiana spectacole pentru copii, ateliere mestesugaresti si de creatie si spectacole de teatru.

Un alt eveniment asteptat la Vaslui este Festivalul Fanfarelor. Festivalul are loc in fiecare an in alta localitate a judetului, acolo unde publicul poate descoperi ansambluri de fanfare unice.

La Piatra Neamt au loc numeroase festivaluri si evenimente culturale, care aduna anual mii de participanti din toata tara. Festivalul Filmul de Piatra aduce la Piatra Neamt filme prezentate in cele mai cunoscute festivaluri de film din lume.

Festivalul Fructelor de Padure este o sarbatoare a toamnei, unde publicul poate degusta din numeroase preparate culinare pe baza de fructe de padure: gemuri, dulceturi, siropuri sau serbeturi. La festival se gasesc si produse cosmetice naturale din fructe de padure. Au loc si concursuri si spectacole cu muzica si dans.

Tot la Piatra Neamt se organizeaza si Festivalul International de Teatru, Festivalul International de Folclor, Festivalul Vinului, Targul Mesterilor Populari, Festivalul Lada cu Zestre. Aici au loc si Vacantele Muzicale si Sarbatorile Piatra de Zapada.

La Targu Neamt se organizeaza in fiecare an, pe data de 2 ianuarie, Parada obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, un eveniment unic in Europa. La aceasta parada sunt prezenatate masti originale si formatii de uratori, au loc spectacole folclorice si festivaluri culinare.

La Bicaz, in luna august, de Sfanta Maria, pe lacul dintre munti are loc Ziua Marinei. Cu aceasta ocazie, turistii pot face croaziere pe lac si plimbari cu hidrobicicleta. Se desfasoara si concursuri cu barci cu motor sau caiace si diverse jocuri marinaresti.

La Gura Humorului se organizeaza anual Zilele Humorului, un festival international de grafica satirica si literatura umoristica. Zilele Humorului isi asteapta publicul cu expozitii de fotografie umoristica, targuri de mestesugari, festivaluri gastronomice, baluri ale gospodarilor si parade ale minoritatilor. Tot aici se desfasoara si o tabara de sculptura, iar in parcul orasului este amenajata Aleea Artistilor.

Tot la Gura Humorului are loc si Toamna la Voronet, un festival de film, diaporama si fotografie. Este cel mai vechi festival din Romania, organizat fara intrerupere din anul 1981.

La Ciocanesti, in apropiere de Vatra Dornei, au loc anual doua dintre cele mai frumoase festivaluri din Romania: Festivalul Pastravului si Festivalul Oualor Incondeiate. In cadrul festivalurilor se organizeaza concursuri, targuri mestesugaresti si festivaluri gastronomice.

Festivalul Bujorul de Munte are loc in comuna Sura Dornei si isi asteapta anual publicul cu spectacole folclorice, expozitii de sculptura, consursuri canine, lansari de carte si targuri de mestesugari si gastronomice. Festivalul se incheie cu un urias foc de tabara.

Zilele Mihai Eminescu se organizeaza anual, la Botosani, pe 15 ianuarie. Ziua Culturii Nationale are o semnificatie aparte in aceasta parte a Moldovei, cu aceasta ocazie avand loc numeroase evenimente culturale dedicate poetului national.

In Moldova, foarte asteptate sunt si festivalurile si serbarile dedicate datinilor si obiceiurilor de iarna. Acestea se desfasoara la sfarsit de an in cele mai importante orase si statiuni turistice din nord – estul Romaniei. La aceste festivaluri au loc parade de masti autentice, spectacole folclorice si targuri gastronomice. Turistii pot face plimbari cu mocanita sau cu sania trasa de cai.

Newsletter

Loading...Loading...