Destinaţii turistice

Turistii care viziteaza regiunea de nord-est a Romaniei au la dispozitie o mare varietate de destinatii fascinante care merita, fara indoiala, vazute.

In judetul Botosani, de exemplu, turistii pot profita de o oferta de destinatii extrem de variata: rezervatii naturale conservate foarte bine, lacase de cult, precum manastiri si biserici ce poarta in zidurile lor spiritul unor ctitori ca Stefan cel Mare si Sfant sau Petru Rares sau casele memoriale ale unor mari nume ale culturii nationale, ca Mihai Eminescu sau George Enescu. Nu ar trebui omisa din traseul turistic o destinatie precum biserica Sfantului Nicolae din localitatea Popauti, care a fost ridicata in anul 1496 de Stefan cel Mare sau o manastire celebra precum Cosula, ctitorita de Petru Rares in anul 1535 si care va va pune in fata unui veritabil monument de arhitectura medievala moldoveneasca. Insa cel mai important edificiu spritual din judet este Manastirea Vorona situata la 23 de kilometri de municipiul Botosani. Manastirea de calugarite, care cuprinde in acest moment trei biserici, a fost ridicata incepand cu 1600.

Suceava este poate cel mai important judet ca destinatii ce trebuie punctate pe harta de calatorie a unui turist. Cu nu mai putin de sapte manastiri intrate in patrimoniul UNESCO, Suceava dezvaluie turistilor adevarate comori arhitecturale unice in lume. Langa Gura Humorului se afla manastirile Voronet si Humor, ambele reprezentand repere inconfundabile prin picturile murale care nu au echivalent cromatic nicaieri in lume.
Tot in Suceava au supravietuit timpului cetati medievale precum Cetatea de Scaun sau Cetatea Scheia, iar sit-urile de la Straja si Voitinel pot dezvalui obiecte din paleolitic si neolitic. La Radauti turistii pot vizita Muzeul Tehnicilor Populare Bucovinene si, nu in ultimul rand, la Vatra Dornei pot admira exponatele aflate la Muzeul Etnografic.

Printre numeroasele destinatii turistice din judetul Iasi se afla Ruginoasa, localitate unde se gaseste Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Palatul, care a fost initial in proprietatea familiei Sturdza, dateaza din 1804 si a fost constuit in stil neogotic. Tot in judetul Iasi, Cucuteni reprezinta o alta destinatie de marca unde se pot afla amanunte despre o cultura cu o vechime impresionanta ce a existat pe aceste taramuri in urma cu 6.000 de ani si se pot admira celebrele artefacte din ceramica de Cucuteni. De asemenea, Miroslovesti este o destinatie interesanta pentru turistii care vor descoperi aici biserica de lemn ce poarta hramul Cuvioasei Parashiva.

Orasul de sare, sau Targu Ocna, reprezinta poate cea mai interesanta destinatie turistica a judetului Bacau. Vizitatorii vor fi fascinati de minele de sare care au si dat, de altfel, orasului un renume. Zona Vaii Muntelui din judetul Bacau este in acelasi timp o destinatie obligatorie pentru turistii pasionati de gastronomie, regiunea fiind recunoscuta pentru specialitatile culinare deosebite. Valea Muntelui mai este celebra si pentru iscusinta mesterilor populari de aici care creeaza poate cele mai frumoase obiecte de artizanat, inclusiv celebrele cojoace populare.

Pe langa masivul Ceahlau care domina judetul Neamt si pe care peisajul fabulos il recomanda oricui viziteaza regiunea, Bicazul, respectiv barajul cu acelasi nume, este o alta destinatie de marca pe care nemtenii o promoveaza. Barajul Bicaz este unul dintre cele mai mari din tara noastra, cu o inaltime de 127 de metri.

Tot ca destinatie turistica de recomandat este si Parcul Natural Vanatori Neamt, din vecinatatea orasului Targu Neamt. Aici, turistii au ocazia sa admire pe viu simbolul Moldovei, zimbrul, dar si alte specii rare de animale salbatice.

Poate cel mai frumos edificiu din Vaslui, Palatul Mavrocordat a fost construit in anul 1892 si a fost conservat aproape perfect. Pentru turistii care viziteaza judetul Vaslui, Husi poate fi, de asemenea, o destinatie interesanta. Aici se gaseste Muzeul Viticulturii unde calatorii pot afla cele mai interesante aspecte legate de nobila bautura, pot admira o colectie de peste 20.000 de sticle de vin vechi din 1949 si pot participa la degustari.
In judetul Vaslui exista si mai multe vestigii dintre care amintim Cetatea traco-getica Arsura si Cetatea de la Bunesti, loc din care a fost scos la lumina un tezaur geto-dacic impresionant.

Newsletter

Loading...Loading...