Descoperă top 10 destinaţii

Cu un trecut istoric si cultural de admirat, Moldova este o bucata de pe harta Romaniei care ofera multe atractii turistice. Acesta zona este recunoscuta in primul rand pentru multitudinea de manastiri, case memoriale, curti domnesti si ruine.

Cele mai importante 10 atractii turistice din regiunea de Nord-Est a Romaniei:

1 Cetatea de scaun a Sucevei – Suceava

Cetatea de scaun a Sucevei dateaza inca din secolul XII, din timpul domniei lui Petru Musat I, iar in anul 1467, din ordinul lui Stefan Cel Mare, aceasta a fost fortificata. Interiorul cetatii a fost restaurat, iar in plus a fost adaugat zidul care inconjoara fortul.

Zidul avea o latime de 1,5 metri, fiind intarit cu turnuri patrate, iar dupa numai cativa ani s-a cosnstruit cel de-al doilea zid, cu o latime de 2 metri. Interiorul cetatii avea la vremea respectiva camere pentru domnitor si pentru familia acestuia, incaperi pentru soldati si camere pentru depozitarea armelor si a
alimentelor.

Finalul cetatii este, insa, unul trist – in anul 1675, aceasta a fost distrusa de catre voievodul Dumitrascu Cantacuzino, la ordinul Portii Otomane.

2 Manastirea Putna – Suceava

Manastirea Putna este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute manastiri din tara noastra. Aceasta a fost ridicata la dorinta lui Stefan cel Mare, incepand cu anul 1466. In numai 4 ani, Manastirea Putna a fost finalizata, iar cativa ani mai tarziu, Stefan cel Mare a mai poruncit si construirea Casei Domnesti, a chiliilor, a zidului de aparare si a Turnului Tezaurului. Toate aceste contructii au fost finalizate in anul 1481.

Din pacate, Manastirea Putna a avut de-a face, de-a lungul timpurilor, cu o serie de incendii, cutremure si navaliri, insa cu numai cateva modificari si transformari exterioare, lacasul a fost readus rapid la forma initiala.

Constructia este una foarte impunatoare si primeste zilnic sute de turisti din tara, dar si straini.

3 Bojdeuca lui Ion Creanga – Iasi

Moldova a fost tara de bastina a unor scriitori importanti, printre care si Ion Creanga, cel care ne-a invelesit copilariile cu povestirile despre Ozana cea limpede si frumos curgatoare.

Bojdeuca din Iasi este locul in care Ion Creanga si-a trait ultimii ani din viata, respectiv 1872 – 1889. Aici puteti admira cateva dintre lucrurile personale ale scriitorului, expuse in cele doua camere. In aceasta locuinta a fost gazduit si poetul Mihai Eminescu, pentru cateva luni, in anul 1876.

Bojdeuca a fost construita in anul 1850 si a fost inaugurata ca muzeu in luna aprilie a anului 1918. Astfel, ea a devenit unul dintre obiectivele care alcatuiesc Muzeul Literaturii Romane.

4 Mitropolia Moldovei si a Bucovinei – Iasi

Avand un aspect cu adevarat impunator si impresionant, Mitropolia Moldovei si a Bucovinei atrage mii de vizitatori saptamanal.

Cel care a avut initiativa construirii Mitropolei Moldovei si a Bucovinei a fost Mitropolitul Veniamin Costachi. Contructia acesteia a inceput in anul 1833, iar arhitectii vienezi (Gustav si Johann Freiwald) au optat pentru stilul neoclasic. Lucrarile au durat pana in 1841, iar in ultimii ani constructia s-a desfasurat la indicatiile arhitectului rus Sungurov.

Din pacate, in anul 1842 lucrarile au fost interupte deoarece mitropolitul Veniamin a fost obligat sa renunte la Scaun. In plus, rezistenta boltii centrale a fost pusa la indoiala din cauza dimensiunilor foarte mari, iar in ciuda faptului ca s-au incercat diverse solutii, lucrarile la Mitropolie au incetat pentru 40 de ani.

In anul 1880 se reporneste constructia Mitropoliei, iar lucrarea va fi finalizata in anul 1887, cand are loc si sfintirea catedralei, eveniment care a reprezentat o adevarata sarbatoare pentru toata tara.

5 Ruinele Curtii Domnesti – Bacau

Curta domneasca de la Bacau a fost de fapt resedinta fiului lui Stefan cel Mare, Alexandru si, in acelasi timp, a fost centrul administrativ, de control si de organizare al Tarii de Jos.

Tot acesta era locul in care poposea Stefan cel Mare atunci cand participa la anumite intalniri politice sau judecati.

Conform sapaturilor arheologice si a urmelor de civilizatie materiala, se pare ca aceasta Casa domneasca a fost ridicata in a doua jumatate a secolului XV. In momentul actual, din Curtea Domneasca nu a mai ramas decat o ruina si o pivnita constituita din doua camere.

6 Casa Memoriala George Bacovia – Bacau

Casa memoriala George Bacovia, aflata pe strada cu acelasi nume din orasul Bacau, reprezinta un punct de reper in itinerarul cultural al zonei respective. Poetul George Bacovia a locuit in casa respectiva (pe atunci, pe strada Liceului nr. 7) mai mult in vacante, atunci cand venea la parintii sai. Fiind student al
Facultatii de Drept din Bucuresti, Bacovia isi vizita frecvent parintii in Bacau, iar in casa memoriala el a compus “Note de primavara”, una dintre cele mai iubite si admirate ode aduse primaverii.

Casa poetului a fost transformata in muzeu in anul 1971, iar vizitatorii pot gasi aici vioara, pianul, portrete ale parintilor sai si piese de mobilier ale acestora.

7 Curtea Domneasca – Piatra Neamt

Curtea domneasca din Piatra Neamt este o oaza de liniste, aflata exact in centrul orasului. A fost construita in perioada 1468 – 1475 si a fost deschisa publicului in urma cu 25 de ani (1986).

In prezent, Curtea Domneasca ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea materiale si documente referitoare la constructia atestata in anul 1491.

8 Ruinele cetatii geto-dacice de la Batca Doamnei Piatra Neamt

Cetatea Batca Doamnei este, conform descoperirilor si analizelor facute de catre fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamt, cel mai vechi monument istoric al minicipiului. In plus, fortificatia este una dintre cele mai impresionante din intreaga Moldova.

Ruinele cetatii geto-dacice au fost descoperite in anul 1928, insa cercetarile si sapaturile de mare anvergura au inceput cu aproape 30 de ani mai tarziu. Descoperirile au fost socante avand in vedere faptul ca acestea datau din secolul al II-lea, i.Hr.

9 Centrul Vechi – Botosani

Desi a fost supus unui program de reabilitare si de amenajare a unei zone pietonale, Centrul Vechi din Botosani nu si-a pierdut deloc din farmecul de odinioara. Aici vizitatorii pot descoperi cladiri cu valoare patrimonoala, cladiri care dateaza, in mare parte, inca din secolul XVII.

10 Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – Vaslui

O alta biserica realizata la cererea lui Stefan cel Mare este Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, din Vaslui. Aceasta a fost construita in locul unei alte biserici si impresioneaza in primul rand prin scenele “Iisus Pantocrator” de pe cupola interioara si “Judecata de apoi”.

Vizitatorii pot descoperi in aceasta Biserica, bunuri de cult care dateaza inca din secolul XVIII, printre care carti religioase si icoane.

Newsletter

Loading...Loading...