Descoperă oraşele regiunii

Mai mult decat simple asezari urbane, orasele din Regiunea de Nord-Est a Romaniei sunt adevarate expozitii naturale de genialitate romaneasca, mandrie pentru un trecut si dragoste pentru cultura, toate acestea imbinate cu frumusetea mediului inconjurator si deschiderea spre evolutie.

Orasul Iasi vorbeste, in fiecare colt al sau, despre comorile istorice si ale artei pe care le detine si se intinde pe sapte coline (la fel ca Roma) de-a lungul malului raului Bahlui.

Piata Unirii din inima orasului intersecteaza trei artere principale de rezonanta istorica, bulevardul Stefan cel Mare, strada Alexandru Lapusneanu si strada Cuza Voda. Aici se afla si statuia din bronz a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si este primul loc unde s-a jucat Hora Unirii la 24 ianuarie 1859, in urma unirii Moldovei cu Tara Romaneasca.


foto: turistik.ro

Universitatea A.I. Cuza, prima institutie moderna de invatamant superior din Romania, este o alta mandrie a Iasiului:


foto: turistik.ro

Parcul Copou este un amestec incantator de paradis verde, monumente istorice si omagii aduse marelui poet Mihai Eminescu.


foto: Dan Mariciuc

Palatul Culturii din Iasi, construit in stil neogotic de catre arhitectul roman I.D. Berindei intre 1906 si 1925, a servit drept Palat de Justitie pana in 1955. In prezent, gazduieste cele mai importante institutii culturale ale orasului.


foto: turistik.ro

Orasul Bacau este un centru comercial si industrial important pentru regiunea Moldovei, oferind turistilor atat o viziune asupra dezvoltarii sale continue catre urbe, cat si asupra tezaurului istoric si cultural al teritoriului.

In Bacau, vizitatorii pot admira cea mai mare Catedrala Catolica din Estul Europei si Biserica Precista, construita de unul din fiii domnitorului Stefan cel Mare, Alexandru, in anul 1491.


Catedrala Catolica

 


Biserica Precista

 

Observatorul Astronomic “Victor Anestin”, infiintat in anul 1976, este unul dintre putinele observatoare din Romania:


foto: skytrip.ro

Turistii care aleg sa descopere orasul Suceava pot face o incursiune fascinanta in trecut vizitand Muzeul Sucevei sau Complexul Muzeal Bucovina, unde vor gasi Hanul Domnesc, Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun si Curtea Domneasca, autencitatea satului bucovinean si casele memoriale ale personalitatilor orasului.


Centrul Sucevei

 


Complexul Muzeal Bucovina

Foto: Alexandru Simionesei

 

Pentru iubitorii de natura si animale, Parcul Cozla si gradina zoologica din Piatra Neamt (amplasate pe o veche asezare dacica) sunt oaze de relaxare pe care niciun turist nu ar trebui sa le rateze.


piatra-neamt.net

Teatrul Tineretului din Piatra Neamt este leaganul formarii unora dintre cei mai importanti actori romani, precum Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic.


piatra-neamt.net

 

In sudul orasului Targu Neamt se afla Cetatea Neamtului, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania.

Zidurile cetatii sunt construite dintr-un material misterios, iar ca sa ajungi in centrul fortaretei, trebuie sa treci de un pod construit in forma de secera, simbol al eroismului romanilor.


Foto: turismneamt.wordpress.com

 

Orasul Botosani, cu viata sa culturala bogata, este o destinatie care ofera cu generozitate vizitatorilor bijuterii arhitecturale si monumente istorice, precum si rasfatul unui cadru natural curat, proaspat si revitalizant. Centrul este cea mai veche parte a orasului, cu cladiri care dateaza din secolele XVII – XVIII.


Foto: Pageman, utilizator Wikipedia

Cei care isi doresc sa atinga cativa arbori contemporani cu poetul Mihai Eminescu, o pot face in Parcul din oras care ii poarta numele si detine nenumarate busturi ale oamenilor de cultura botosaneni.


Pagina oficiala Facebook Botosani

Orasul Vaslui, desi de dimensiuni reduse, reitereaza atmosfera generala a regiunii de Nord-Est din Romania, cu patrimoniul sau cultural si istoric deosebit. In centrul orasului, turistii sunt intampinati de statuia lui Stefan cel Mare, a carei amintire ramane vie in zona Curtilor Domnesti si in ctitoriile ridicate de bravul conducator.


Foto: panoramio.com

Parcul Copou, realizat dupa faimosul sau tiz din Iasi, este locul perfect pentru plimbare si reflexii literare stimulate de busturile personalitatilor marcante amplasate pe Aleea Scriitorilor.


Foto: descriptiomoldaviae.ro

Departe de a fi completa, lista obiectivelor din regiunea de Nord-Est a tarii noastre, demne de toata atentia si admiratia vizitatorilor, este pe cat de ofertanta, pe atat de fascinanta.

Newsletter

Loading...Loading...