Cultură şi artă

Cultura si arta au fost si vor ramane bine reprezentate in regiunea de nord-est a Romaniei.

Judetul Iasi este unul dintre cele mai importante centre culturale din Romania. Trebuie mentionat ca in orasul Iasi, capitala judetului, se gaseste Universitatea “Al.I. Cuza”, cea mai veche universitate din tara. In judetul Iasi au trait si au creat nume de vaza ale culturii autohtone: cronicarii Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, scriitorii Costache Negruzzi si Mihail Sadoveanu, precum si poetul Vasile Alecsandri.

Iata cateva dintre obiectivele culturale pe care le gasesti in acest judet: Bojdeuca “Ion Creanga”, Palatul Culturii din Iasi, Casa “V. Pogor”, Filarmonica Moldova, Ateneul Tatarasi, Teatrul National Vasile Alecsandri, Teatrul Luceafarul, Opera Nationala Romana din Iasi, Galeria de Arta DANA.

Istoria judetului Vaslui este strans legata de viata si activitatea unor personalitati care au adus un aport semnificativ la dezvoltarea culturii romanesti. Ii putem aminti aici pe Nicolae Milescu Spatarul, cunoscut pentru calatoriile sale in China, Siberia si Mongolia, carturarul si omul politic Dimitrie Cantemir, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, biologul Emil Racovita, comicul Constantin Tanase.

Lista cu institutitii culturale din judetul Vaslui este mai mult decat generoasa: Casa de cultura a sindicatelor “Constantin Tanase”, Centrul Judetean pentru Conservare si Valorificarea Traditiei si Creatiei Populare, Centrul Cultural Padureni, Casa de cultura a sindicatelor “George Tutoveanu” (Barlad).

In judetul Vaslui mai fuctioneaza Teatrul “Victor Ion Popa “ (Barlad), 325 de biblioteci, precum si numeroase muzee (Muzeul Memorial “Dimitrie Cantemir” din Husi, Muzeul “Vasile Parvan” din Barlad, Muzeul Viticol din Husi etc)

Judetul Botosani este considerat un adevarat centru al culturii romanesti. Nu trebuie sa uitam ca pe aceste meleaguri s-au nascut personalitati de marca: marele poet Mihai Eminescu, pictorul Stefan Luchian, compozitorul George Enescu, istoricul Nicolae Iorga, biologul Grigore Antipa.

In acest judet, teatrul a avut dintotdeauna o soarta privilegiata. Prima reprezentatie de teatru din aceasta zona a fost data in octombrie 1838 de trupa lui Costache Caragiale. Este de mentionat ca in acele vremuri orasul Botosani a fost singurul oras in care piesele de teatru se jucau in limba romana.

In prezent, functioneaza doua teatre in acest judet: Teatrul “Mihai Eminescu” si Teatrul “Vasilache”. Fanii muzicii clasice se pot delecta mergand la concertele sustinute de Filarmonica Botosani. Cei care iubesc muzica populara pot asista la spectacolele Orchestrei “Rapsozii Botosaniului”. Exista si doua galerii de arta: una privata (“City Gallery”) si una de stat (Galeriile de Arta “Stefan Luchian”).

Botosaniul dispune si de o vasta retea de biblioteci. Fondul principal de carte se gaseste la Biblioteca “Mihai Eminescu”, care dispune de 50 de filiale amplasate in diferite zone ale judetului.

De tinuturile judetului Neamt sunt legate o serie de personalitati care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Calistrat Hogas, Ion Creanga, Vasile Conta. Si in cazul acestui judet, patrimoniul cultural este unul impresionant: 30 de muzee (Muzeul de Istorie din Piatra Neamt), obiective memorialistice (casele memoriale I. Creanga, C. Hogas, V. Micle, Al. Vlahuta, M. Sadoveanu), 20 de manastiri, 25 de schituri, 74 de biblioteci, teatre (Teatrul Tineretului – Piatra Neamţ, Teatrul Vostru, Teatrul de Papusi INUSH etc), galerii de arta (Art Deco, Lascar Vorel, Topart, Sestri Art Gallery, Galeria de Arta Moderna Piatra Neamt).

Poetul George Bacovia, Tristan Tzara (fondatorul curentului dadaist), compozitorul George Enescu, actorii Radu Beligan si Ernest Maftei sunt doar cateva dintre “vedetele” cu care se poate lauda judetul Bacau.

Cateva dintre principale institutii de cultura pe care le gasim in Bacau sunt: Casa memoriala “George Bacovia”, Centrul Cultural “Rosetti Tescanu – George Enescu”, Teatrul dramatic “Bacovia”, Muzeul de istorie, Muzeul de arta, Muzeul de stiinte naturale, Biblioteca judeteana, Centrul Cultural International “G. Apostu”, Filarmonica, Galeriile de arta ceramica Anton Ciobanu, Galeriile “Alfa”.

Pe meleagurile judetului Suceava intalnim inestimabile valori culturale de interes national si international.

In judetul Suceava, “raiul Moldovei”, asa cum il alinta marele Eminescu, gasim Complexul Muzean Bucovina, Galeria Oamenilor de Seama, Muzeul de Arta “Ion Irimescu”, Muzeul Apelor din Falticeni, Muzeul tehnicilor populare bucovinene din Radauti, Muzeul Lemnului din Campulung Moldovenesc, casele memoriale “Nicolae Labis” (Malini), “Ciprian Porumbescu” (Stupca).

In Suceava functioneaza Ansamblul Ciprian Porumbescu, Casa Prieteniei, dar si Galeria de Arta “Ion Irimescu”. Din pacate, in acest judet miscarea teatrala este slab reprezentata. Singura institutie de acest gen este Compania Teatrala Bucovina.

Newsletter

Loading...Loading...