Atracţii turistice

Orasele din regiunea de Nord-Est a Romaniei ofera vizitatorilor un bogat si important patrimoniu de atractii turistice deosebite, precum monumente istorice, case memoriale, manastiri, cetati, muzee si locuri inedite de petrecere a timpului liber.

Orasul Iasi, considerat a fi capitala regiunii Moldova, abunda in obiective istorice si turistice incarcate de spiritul trecutului neamului romanesc.

O principala atractie o constituie cea mai veche biserica din oras, ctitoria “Sf. Nicolae Domnesc”, construita de domnitorul Stefan Cel Mare si restaurata la sf. Sec. XIX. Tot in zona spiritualitatii pot fi vizitate biserica Trei Ierarhi, Manastirea Golia si Catedrala Mitropolitana.

Turistii pot face o incursiune in perioada interbelica vizitand Manastirea Cetatuia, ctitorie a domnitorului Gheorghe Duca, Manastirea Galata ce dateaza din vremea domnitorului Petru Schiopu, Biserica Sfantul Sava (sec. XVII) sau Manastirea Frumoasa (sec. XVIII).

Parcul Copou gazduieste Teiul lui Mihai Eminescu si Muzeul “Mihai Eminescu”.

Casele memoriale ale poetilor “Mihail Sadoveanu”, “George Toparceanu”, “Mihai Codreanu” si “Otilia Cazimir” suscita de asemenea interes, precum si spitalul “Sfantul Spiridon”, cel mai mare din Moldova, construit la jumatatea sec. XVIII.

Alte cladiri si monumente istorice sunt Obeliscul cu lei, Palatul lui Ion Creanga, Palatul Roznovanu, si Braunstein (Piata Unirii), Casa Pogor, Baia Turceasca si Crucea lui Ferentz. La capitolul parcuri si gradini, Parcul Expozitiei si Gradina Botanica din Iasi nu sunt de ratat.

Institutiile culturale sunt si ele in numar generos, precum Universitatea Al.I. Cuza (prima universitate moderna din Romania), Teatrul National, Casa Dosoftei, Muzeul Literaturii Romane, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie si Ateneul Tatarasi.

Judetul Bacau, ale carui prime semne de locuire dateaza inca din epoca paleolitica, este un leagan al traditiilor si al culturii.

Bacaul se poate lauda cu cea mai mare catedrala catolica din Estul Europei si este unul dintre putinele orase ale Romaniei care detine un Observator Astronomic, numit “Victor Anestin”.

In apropiere de centrul orasului se afla Statuia lui Stefan cel Mare. La capitolul catedrale si biserici, se pot vizita Biserica si ruinele curtii domnesti ale domnitorului Alexandru-Voda, fiul lui Stefan Cel Mare, Biserica “Precista” renovata de catre Vasile Lupu in anul 1641, Biserica ortodoxa Sfantul Ilie, Biserica Sfantul Ioan si Catedrala “Inaltarea Domnului”.

Casa memoriala “Nicu Enea” si cea a ilustrului poet “George Bacovia” sunt alte obiective de interes pentru vizitatori, iar Parcul dentrologic Hemeius din nordul Bacaului gazduieste peste 500 de plante lemnoase, unele dintre ele exotice.

Pentru activitati de relaxare si divertisment exista Insula artificiala de agrement creata in mijlocul unui lac format de raul Bistrita, unde se practica sporturi in aer liber, plimbari cu barca si se poate sta la plaja in sezonul cald.

Obiectivele turistice de pe raza orasului Suceava vizeaza biserici si manastiri istorice, precum Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, Teodoreni si Zamca sau Biserica Mirauti, Sf. Dumitru, Sf Nicolae si Sinagoga Gah (1870).

Complexul muzeal Bucovina este compus din Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Cetatea de Scaun a Sucevei si Curtea Domneasca, Muzeul Satului Bucovinean si Casa memoriala Nicolae Labis.

Zona Neamtului, stravechi tinut romanesc, atrage anual un numar mare de turisti la schituri si biserici precum Biserica Domneasca, Biserica din Valeni, Schitul Draga (Cozla) sau Schitul Doamna.

Alte obiective importante sunt Curtea Domneasca, Cetatea Batca Doamnei, Turnul clopotnita, Casa Paharnicului si Casa memoriala Calistrat Hogas.

Pe valea Bistritei, Manastirea Bistricani, Bistrita sau Durau sunt adevarate monumente istorice si spirtuale. Targu Neamt si zona Romanului sunt presarate cu monumente demne de toata atentia, biserici impresionante si constructii civile de interes public.

In municipiul Botosani se poate vizita fosta gradina publica Varnav, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Muzeul Octav Onicescu, Casa Silion (stilul eclectic francez, art-nouveau), precum si ctitorii de o frumusete aparte, precum Biserica Sf. Nicolae, Uspenia, Biserica Armeano-gregoriana Sf. Treime si Biserica Lipoveneasca.

Zona Vasluiului isi asteapta vizitatorii la Mausoleul Penes Curcanul, Muzeul Judetean Stefan cel Mare, Casele domnesti Mavrocordat si Ghica. Ctitorita in anul 1940 de catre Stefan cel Mare ca paraclis al curtii domnesti, Biserica “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” este un alt argument al farmecului pe care regiunea de Nord-Est a Romaniei il detine.

Newsletter

Loading...Loading...