Arii protejate

Lacul Batca Doamnei

Unul dintre principalele obiective turistice ale orasului Piatra Neamt, lacul Batca Doamnei este un lac artificial ce dateaza din 1962. Lacul Batca Doamnei este alimentat atat de lacul Izvoru Muntelui, cat si de apa care curge pe vechiul curs al raului Bistrita. Lacul se afla la o altitudine de 325 de metri, avand o lungime de 3200 de metri, o latime de 1050 de metri si o adancime 15,5 metri. Lacul Batca Doamnei este un lac nepoluat, in jurul acestuia neregasindu-se niciun fel de obiectiv industrial. Lacul Batca Doamnei alimenteaza cu apa o parte din orasul Piatra Neamt.

Lacul Izvoru Muntelui

Situat la 4 km de orasul Bicaz, lacul de acumulare Izvoru Muntelui, denumit si Lacul Bicaz, se afla la o altitudine de 561 de metri. Privelistea este de vis, langa lac inaltandu-se muntii Ceahlau. Nu departe de lacul Izvoru Muntelui se gaseste Parcul Cheile Bicazului – Hasmasu. Iubitorii de pastrav pot servii peste proaspat chiar de la pastravaria din localitatea Potoci. Merita mentionat faptul ca Statiunea de Cercetari Biologice Potoci-Bicaz este singurul loc din Moldova unde se pot face scufundari.

Lacul Cuiejel

Numit si Lacul Crucii, lacul Cuiejel este cel mai mare lac de baraj natural din tara, pe o suprafata de 2,2 ha si o adancime de 16 metri, chiar in muntii Stanisoarei. Acesta s-a format in urma mai multor alunecari de teren, incepand cu anul 1978. La 25 de km de Piatra Neamt, lacul Cuiejel a fost declarat in 2004 rezervatie naturala. In protectia legii au intrat doar luciul apei si zonele afectate de alunecarile de teren. Pentru cei care s-au saturat de agitatia turistica de la lacul Rosu, lacul Cuiejel este cea mai buna alternativa. Pentru ca nu se afla aproape de sosea, iar accesul nu este tocmai usor, imprejurimile lacului Cuiejel sunt inca virgine, iar lacul reprezinta un adevarat potential turistic.

Lacul Negru

“Lacul cu plamana”, cum mai este denumit de localnici, dupa o planta medicinala folosita la vindecarea bolilor pulmonare, este o adevarata rezervatie naturala. Lacul Negru se afla pe versantul sud-estic al Dealului Negru, la o altitudine de 1.215 metri, avand o adancime de 7,5 metri. Intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ 1 ha, Lacul Negru s-a format in urma unei alunecari de teren. Rezervatia naturala Lacul Negru protejeaza principalele animale carnivore din judetul Vrancea: Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx. Accesul catre Lacul Negru se face prin drumul judetean DJ 205 Focsani – Nistoresti – Herastrau.

Lacul Poiana Uzului

Situat in apropierea localitatii Salatruc, Lacul Poiana Uzului este principala sursa de alimentare cu apa pentru mai multe localitati din judetul Bacau si chiar pentru municipiul Bacau. Lacul de acumulare se afla pe ruinele unui fost sat, Poiana Uzului, si beneficiaza de o pozitionare unica, intre muntii Nemira si muntii Ciuc. Lacul se afla sub o stricta protectie sanitara pentru a evita poluarea cu deseuri menajere sau industriale.

Pesteri

Chiar daca zona Moldovei nu este cunoscuta pentru numarul mare de pesteri, Parcul National Cheile Bicazului ascunde peste 200 de pesteri, aproape toate fiind inca necirculate de turisti.In ciuda traseelor dificile, frumusetea acestor pesteri merita tot efortul.

Pestera Suhard

Pestera Suhard este cea mai cunoscuta pestera din zona Cheile Bicazului. Este situata nu departe de Cheile Bicazului, in apropiere de Piatra Neamt, chiar in masivul Suhard. Piesajul este de vis. Drumul catre pestere se face prin paduri dese si umbroase. Nu este recomandata vizitarea pesterei fara echipament special de catarare si lanterna, chiar la intrarea in pestera deschizandu-se o panta de aproximativ 20 de metri. Pesterile din Parcul National Bicaz nu sunt adanci, pestera Suhard masurand aproximativ 25 de metri, insa sunt, cu siguranta spectaculoase.

Pestera Munticelu

O alta pestera din zona Cheile Bicazului este pestera Munticelu, situata chiar la intrarea din Chei si este considerata de speologi ca fiind cea mai importanta din zona Moldovei. Traditia spune ca Pestera Munticelu a fost descoperita de niste copii plecati la cules de ghiocei, in anul 1973. Localnicii mai numesc pestera si Pestera Ghiocelul. Pestera nu este inalta, masurand aproximativ 1,5 metri inaltime, insa este spectaculoasa datorita formatiunilor stalagmitice din sala mare, care ajung pana la inaltimea de trei metri. Din pacate, pestera nu este electrificata si nici nu este amenajata pentru turisti.

Newsletter

Loading...Loading...